Afrika İslami Düşünce Araştırmaları Enstitüsü (ISITA), Kuzey Amerika’da özellikle Afrika’da İslam araştırmalarına adanmış ilk araştırma merkezidir. Kurucuları John O. Hunwick ve Rex Sèan O’Fahey, Afrika’daki İslami entelektüel geleneği arşiv haline getirmek ve incelemek için Northwestern Üniversitesi’nde çalışmalar gerçekleştirmiştir. Herskovits Afrika Çalışmaları Kütüphanesi Batı Afrika’dan gelen Arapça el yazmaları koleksiyonunu barındırmaktadır. Bünyesindeki bu özellikler Northwestern’i Afrika’da İslam alanında araştırma ve lisansüstü eğitim için önemli bir merkez haline getirmiştir. Ekim 2017’den bu yana ISITA, Zekeria Ahmed Salem tarafından yönetilmektedir.
Afrika’daki İslami entelektüel geleneği ve ayrıca Northwestern’in bu alanda uzun süredir devam eden geleneğini belgelemek ve incelemek için kariyerleri boyunca harcadıkları çabalar üzerine inşa etmişlerdir. ISITA’nın ilk hedefleri hem Afrika Çalışmaları hem de İslam Çalışmaları içinde marjinalleştirilen Afrika’da İslam alanında akademik büyümeyi teşvik etmek ve içeriğinin Afrika ve İslam tarihinin mevcut analizlerine entegre edilebilmesi için büyük ölçüde kullanılmayan Arapça kaynakların kullanımını teşvik etmektir. ISITA’nın liderliği, Hunwick’in emekli olmasıyla yeni nesil akademisyenlere geçti. Muhammed Sani Umar, öğretim üyeleri Rüdiger Seesemann (Dini Çalışmalar) ve Rudolph Ware (Tarih) ile yakın bir şekilde çalışarak 2007-2013 yılları arasında ISITA’yı yönetmiştir. Yönetici olarak Umar, Afrika akademisinde üretilen bilgi ile Batı akademisinde üretilen bilgi arasındaki farkı kapatmak için çalışmıştır.
İslami Afrika’yı (bu alan üzerine yayın yapan tek İngilizce dergi) yayımlayan Mellon Vakfı’ndan bir hibe almak için Northwestern University Press ile işbirliği yapmış ve Afrikalı bilim adamları için doktora sonrası tez revizyonu burslarını finanse etmiştir. Seesemann, Ware ve Umar, Afrikalı Müslümanların dini bilginin dini hayatı aktif olarak nasıl şekillendirdiğini araştıran “İslami Bilginin Oluşturulması” başlıklı bir proje için Ford Vakfı’ndan destek almıştır. 2005 ve 2011 yılları arasında Seesemann, Ware, Umar ve beraberindeki akademisyenler Senegal’deki özel İslami kütüphaneleri araştırmış, Doğu ve Batı Afrika’da dini materyaller toplamış ve Batı Afrika’da sömürge yönetimine karşı Müslümanların tepkilerini belgeleyen metinleri derlemişlerdir.