El-Asmarya İslam Üniversitesi 2013 yılında Zliten’deki Sidi Abdul-Salam al-Asmar al-Fituri Camii’nin köşesinde kurulmuştur. Abd As-Salam Al-Asmar kurumun tarihsel ve kültürel hafızası için önemli bir yer tutmaktadır. Kurumun başkanı Dr. Muhammed Süleyman Abdul Hafız’dır. Kurum daha çok İslam ilimleri ve Arap dili alanında uzmanlaşmaktadır. Üniversitenin diğer bölümleri bu iki alanı temel alarak gelişmektedir. El-Asmarya İslam Üniversitesi, Beşerî ve Edebiyat Fakültesi, Bilimsel Kolejler ve Adli Bilimler Fakültesinden oluşmaktadır.
Üç adet araştırma merkezi bulunmaktadır. Bunlar Araştırma ve Bilimsel Çalışmalar Merkezi, Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi ve Yabancı Dil Merkezidir. Araştırma ve Bilimsel Çalışmalar Merkezi üniversitedeki bilimsel araştırmaları desteklemeyi ve geliştirmeyi ve toplumun sorunlarını araştırma yoluyla çözmeyi hedeflemekte ve sürdürülebilir kalkınma politikalarını desteklemektedir. Bu merkez İmam Malik bin Enas ile ilgili ilk uluslararası konferansını düzenlemiştir. Maliki dini kimliğinin temel sütunlarından olması sebebiyle bu konferansı düzenlediğini belirtmektedir. Bununla birlikte kurum felsefe ve hukuk alanlarında seminerler ve toplantılar düzenlemektedir. Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi öğrenci ve mezunlara yönelik tüm istatistikleri belgelemekte ve üniversite faaliyetlerini kaydetmektedir. Yabancı dil merkezi İngilizce dil öğrenimi üzerine eğitim imkânı sunmaktadır.
10 farklı türde uluslararası bilimsel dergi yayımlamaktadır. Dinin Kökenleri Dergisi, El-Asmarya Tıp Dergisi, Asmarya Üniversitesi Dergisi, İktisadi ve Siyasal Bilimler Dergisi, Beşerî Bilimler ve Uygulamalı Bilimler Dergisi, Deniz Bilimleri Dergisi, Adli Bilimler Dergisi ve Eğitim Fakültesi Dergisi’ni yayımlamaktadır. İktisadi ve siyasal bilimler, beşerî bilimler, uygulamalı bilimler, adli bilimler, şeriat ve hukuk, deniz bilimleri ve çevre teknolojileri, din ve tıp olmak üzere birçok alanda araştırma makalesi yayımlamaktadır. Bununla birlikte “DSpace” adlı bir dijital deposu bulunmaktadır. Özellikle Mağrip bölgesi, eğitim, coğrafya, sanayileşme üzerine çalışmalar üretmektedir. Bilimsel araştırma merkezinin yanı sıra dijital yayıncılığa da önem vererek e-kütüphane hizmeti sağlamaktadır. Tarihi Kitaplar Kütüphanesi ve İslam Araştırmaları Kütüphanesi ile çevrimiçi veri tabanı sunmaktadır. Ayrıca uluslararası açık eğitim kaynaklarına ve veri tabanlarına erişim konusunda çalışmalar yaparak özgür bilgi dolaşımını önemsemektedir.