Arnavutluk Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü 1997 yılında Arnavutluk’un başkenti Tiran’da kurulan kâr amacı gütmeyen sivil bir araştırma ve politika enstitüsüdür. Dış politika ve politika üretme konularında tecrübe sahibi olan bir grup akademisyen tarafından kurulan AISS, kurulduğu günden bu yana güvenlik çalışmaları, demokrasi, entegrasyonu ve bölgesel iş birliği alanlarında araştırma ve çalışmalar yürütmektedir. Enstitü, Arnavut dış ve iç politikasını merkeze alarak, çağdaş güvenlik sorunları ve bunların siyasi etkileri hakkında akademik araştırmalar yapmaktadır.
Enstitünün ağırlık verdiği araştırma alanları Arnavut iç güvenlik sorunları, NATO üyeliği ve Avrupa Birliğine entegrasyon konularıdır. Bunun yanı sıra kurum, temel Balkan meselelerini incelemek ve siyasi, ekonomik, güvenlik, etnik, kültürel ve dini gelişmeler hakkında geleceğe yönelik ön görülerin yer aldığı raporlar hazırlamaktadır. Çatışma çözümü, diyalog ve uzlaşma, kamuoyunu ve politika oluşturma faaliyetleri aracılığıyla ülkenin barış ve istikrarına önemli katkılar sunmaktadır. Politika oluşturma konusunda ülkede önemli bir yere sahip olan Enstitü, Arnavutluk’un demokratikleşme ve piyasa ekonomisine giden sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Enstitü, Avrupa entegrasyonu, demokratikleşme süreci ve Balkan meseleleri konularında kitap, politika notu, rapor, makale gibi yayınlar üretmektedir.
Enstitünün hâlihazırda yürüttüğü araştırma programlarından “AISS Avrupa Programı” kapsamında Avrupa entegrasyonunu destekleyecek çalışmalar yapmaktadır. Bu program bağlamında çeşitli seminer, konferans ve eğitim programlarının yanı sıra çok sayıda proje Avrupa-Arnavutluk özelinde çok sayıda yürütülmüş ve Europa başlıklı bir dergi çıkarılmıştır. “Demokrasi, Devlet ve Toplum” başlıklı programında Enstitü, ülkede devlet işlevselliği, parti içi demokrasi, özgür ve adil seçimler, siyasi istikrar ve yerel kurumların şeffaflığını sağlamak üzere başarılı projeler yürütmüştür. “Bölgesel ve Küresel Meseleler” programında bölgedeki, ABD ve ABD’deki araştırma kurumlarıyla iş birliği yapmakta, uluslararası sempozyumlar düzenlemekte ve dış ilişkiler konularında teorik tartışmaları ve vaka analizlerini teşvik etmek amacıyla çalıştaylar düzenlemektedir. “Dış Politika Forumu” programında Enstitü, Arnavutluk siyasi elitini ve iş adamlarını güncel güvenlik sorunları ve dış politikadaki zorluklar hakkında uyarmak ve yol göstermek amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmektedir.