Arap Araştırma ve Siyasi Çalışmalar Merkezi, Arap entelektüelleri ve uzmanları ile küresel ve bölgesel entelektüel merkezler arasındaki iletişimi geliştirmeyi amaçlayan uygulamalı ve teorik araştırmalar yürüten bağımsız bir sosyal bilimler ve beşerî bilimler enstitüsüdür. Arap Araştırma ve Siyasi Çalışmalar Merkezi, hem Arap hem de uluslararası araştırma merkezleriyle verimli bağlantılar kurarken, bilgiyi çoğaltmak için birtakım araçlar geliştirip tutarlı araştırmalar yaparak bu hedefe ulaşmaya çalışmaktadır. Merkez, Arap ulusunu güçlendirmeye kendini adayarak Arap toplumlarında entelektüalizmin yeniden canlanmasını teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Kalkınmanın; bir halkın kültürü ve kimliğiyle çelişemeyeceğini ifade ederek herhangi bir toplumun gelişiminin, dil(ler)ini ve diğer kültürlerle etkileşimini engellememeyi ön koşul alarak gerçekleşeceğini savunmaktadır. Bu nedenle merkez; sosyal, ekonomik ve kültürel politikaların analizi yoluyla toplum ve devlet konularını anlamaya yönelik sistematik, rasyonel ve bilimsel araştırmaya dayalı yaklaşımları teşvik etmek için çalışmaktadır. Bu vizyon doğrultusunda temel hedeflere ulaşmak için çeşitli akademik faaliyetler yürütmektedir. Araştırma makaleleri, çalışmalar ve raporlar üretmenin yanı sıra, uzmanlaşma programları yürütmekte ve Arap kamuoyunun yanı sıra uzmanlara yönelik konferanslar, çalıştaylar, eğitim oturumları ve seminerler düzenlemektedir.
Hakemli kitaplar, dergiler, yayınlar vasıtasıyla daha geniş bir kitleye ulaşmak isteyen Merkezin hem Arapça hem de İngilizce olmak üzere birçok yayını bulunmaktadır. 2010 sonbaharında Doha ve Beyrut’ta bir yayın ofisi ile kurulan Arap Merkezi, o zamandan beri Tunus, Washington ve Paris’te üç şube daha açmış, hem Doha Tarihsel Arapça Sözlüğü’nü hem de Doha Lisansüstü Çalışmalar Enstitüsü’nü kurmuştur. Arap Araştırma ve Siyasi Çalışmalar Merkezi (ACRPS), misafir araştırmacılara ev sahipliği yaparken aynı zamanda tam zamanlı akademik araştırma yapmak için araştırmacılar ve idari personel istihdam etmektedir. Ayrıca, araştırma projelerini yürütmek için yabancı araştırmacıları görevlendirmektedir.
Bu çabalar sayesinde Merkez, bölgesel araştırma gündemini bugün Arap ulusunun ve vatandaşlarının karşılaştığı ana endişelere ve zorluklara yönlendirmeye katkıda bulunmaktadır. Tabayyun dergisi felsefî ve kültürel çalışmalar yaparken Umran Dergisi sosyal bilimler alanında çalışma yapmaktadır. Siyaset Arabiya adlı dergi ise adından anlaşılacağı üzere siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanında yayın yapmaktadır.