2009 yılında Bahreyn’de kurulan Bahreyn Uluslararası Strateji ve Enerji Çalışmaları Merkezi; ulusal, bölgesel ve küresel ölçekte stratejik ve politik gelişmeleri analiz etmek amacıyla kurulmuştur. Özellikle Bahreyn’in istikrarına, sürdürülebilirliğine ve refahına odaklanan kurum, bağımsız bir düşünce kuruluşu olarak hizmet vermiştir. Çalışmalarındaki amaç mevcut veya ortaya çıkabilecek uluslararası meselelerin anlaşılmasını kolaylaştırmaktır. Mezkûr meselelerin anlaşılmasını kolaylaştırarak Bahreyn için uluslararası diyalog önerileri üretmiştir. Bununla beraber Bahreyn Uluslararası Strateji ve Enerji Çalışmaları Merkezi, farklı bakış açıları ve fikirlerin özgürce söylendiği bir atmosferi ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Bunun için açık tartışmaların yaşandığı forumlar gerçekleştirirken Bahreyn için barış, güvenlik ve istikrar ortamını oluşturacak adımlar atmıştır.
Strateji ve enerji çalışmaları, enerji, ekonomi başlıkları altında faaliyetler yapan Bahreyn Uluslararası Strateji ve Enerji Çalışmaları Merkezi, dünya çapında benzer düşünceyi paylaştığı diğer düşünce kuruluşlarıyla da ortaklıklar kurmuştur. Bu durumu diplomatik ve akademik ilişki ağları arasındaki diyaloğu devam ettirmek olarak görmüştür. Bahreyn Uluslararası Strateji ve Enerji Çalışmaları Merkezi, düzenli aralıklarla çeşitli konularda analiz yazıları yayımlamıştır. “Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar” başlığı altında uluslararası politika, strateji ve diplomasi konularına yer verilmiştir. Enerji başlığı altında ise özellikle sürdürülebilir enerji başlığına odaklanılmış ve ülkelerin enerji iş birliklerine değinilmemiştir. Son olarak ekonomi başlığı ile Bahreyn ve körfez ülkelerinde istihdam oranları ile beraber COVID-19 sürecinin ekonomik boyutları analiz edilmiştir.
Seçimlerde katılım oranları, dijital paranın toplum içindeki etkisi, salgın sürecinde değişen tüketim alışkanlıkları ölçme gibi konularda anketler gerçekleştirilirken; göçmen işçiler üzerine kamuoyu yoklaması, Arap-İsrail barışı sürecinin Arap toplumu için karşılığı, Arap kanaat önderleri hakkında kamuoyu yoklaması gibi analiz verileri ile Arap toplumunun öne çıkan meselelere karşı tutumu ortaya konulmuştur. Çıkarılan analiz sonuçları ile politika yapıcılara öneriler sunmak amaçlanmıştır. Kurumda öne çıkan etkinliklerden bir diğeri ise düşünce konuşmaları teması altında gerçekleştirilen seminer ve konferanslardan oluşmuştur. Bu konuşmalarda ele alınan konular arasında COVID-19 pandemi sürecinin sosyo-ekonomik etkileri, bilimsel araştırmalarda istatistiğin önemi, Bahreyn’in ülkelerle yaptığı iş birlikleri, sürdürülebilir enerji gibi birçok konu yer almıştır.