Yeni İskenderiye kütüphanesinin tarihi antik dönemlere dayanmaktadır. Mısır’ın İskenderiye şehrinde kurulan ve şehirden ismini alan kütüphane Milattan Önce 3. Yüzyılda yakılmış ve o tarihten günümüze eser kalmamıştır. Ancak 1989 yılında kütüphaneyi yeniden diriltmeye yönelik girişimlerin ardından 2002 yılında kütüphane tamamlanmıştır. Eski kütüphaneyi canlandırma fikri, İskenderiye Üniversitesi tarafından kurulan bir komitenin yeni kütüphanesi için bir arsa seçtiği 1974 yılına dayanmaktadır. 2010 yılında, kütüphane Bibliothèque nationalale de France (BnF)’den 500.000 kitap bağış almıştır. Bu bağış, Bibliotheca Alexandrina’yı dünyanın altıncı en büyük Frankofon kütüphanesi haline getirmiştir.
Antik döneme kadar uzanan tarihiyle İskenderiye Kütüphanesinde günümüzde müzeler, sergi salonları ve rasathane yer almaktadır. Kütüphane kitaplar yönünden oldukça zengin olup 2 milyonu aşkın kitaba ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanında dijital olarak da geniş bir yelpazede 150 bine yakın kitap bulunmakla birlikte 120 bin doktora tezi kütüphanede yer almaktadır. Entelektüel gelişimin desteklenmesi adına ilmi ve bilimsel çalışmaların merkezinde yer alan İskenderiye Kütüphanesinde 13 araştırma merkezi bulunmakla birlikte araştırma merkezleri, enstitüler ve aktif sergiler yer almaktadır. Kütüphanede 13 araştırma merkezi bulunurken, 9 tane enstitü, 15 aktif sergi ve 4 tane müze yer almaktadır. İçinde çok sayıda oluşumlar barındıran kütüphane 700.000 metre karelik alana yayılan bir okuma salonuyla birlikte 8 milyon civarında kitap bulundurma kapasitesi mevcuttur.
Bibliotheca Alexandrina (BA), orijinal İskenderiye Kütüphanesi’nin açıklık ve entelektüel ruhunu yeniden yakalamaya adamıştır. Sıradan bir kütüphaneden çok daha fazlasına sahip olan kütüphane ana kütüphanenin yanında kendisine bağlı olan Frankofon Kütüphanesi, Depo Kütüphanesi ve Haritalar Kütüphanesi’ne sahiptir.İskenderiye Kütüphanesi’nin mimari yapısı dikkat çekicidir. Bina duvarlarında antik ve modern harfler resmedilirken cam perdeler ile mekânın ferahlığı sağlanmıştır. Her salon merdiven veya yaya yolları ile bağlanmış olup aradaki irtibat sağlanmaktadır. Kütüphanenin mimarisi 2000-2004 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülleri alan Hamza Consortium’a aittir. Birçok ödül kazanmıştır.