Gazi Hüsrev Vakfından sonra Saraybosna’nın ve Bosna Hersek’in en büyük enstitüsüdür. Adil Bey Zülfikarpasiç tarafından 1988 yılında kurulmuştur. Bosna’da yaşayan diğer ırklar ve Boşnakların bir bütün olarak bilimsel ve kültürel çalışmalarda ilerlemesini sağlamak, bu alanda yapılan yeni çalışmalara Bosna Hersekliler olarak katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur. Soylu bir aileden gelen iş adamı Adil Bey siyasi ve kültürel meselelerle yakından ilgilenmiş bir kişiliktir. Yurt dışında Bosna Hersek ile ilgili çeşitli derneklerin kurulmasına öncülük eden Adil Bey Boşnak Enstitüsünün kuruluşunu da yurt dışında Zürih’te gerçekleştirmiştir.
Enstitünün başlıca çalışma alanı Bosna halklarına ait belgelerin arşivlenmesi, edebî, bilimsel ve etnografik çalışmaların değerlendirmesini yapmaktır. Enstitü, kütüphane, yazılı eserler koleksiyonun bulunduğu salon, okuma ve seminer salonları, video ve ses arşivi, çalışma odalarından oluşmaktadır. Osmanlı döneminde yapılmış hamam mimarisini de bünyesinde toplayan Enstitü, böylece hem modern mimariyi hem de geleneksel mimariyi bünyesinde meczetmiştir. Enstitünün gerçekleştirdiği faaliyetlere bakıldığında en önemli etkinliğin kütüphanecilik olduğu görülmektedir. Arşivleme ve tasnif faaliyetlerine yoğunlaşılmıştır. Enstitünün kütüphanesinde en zengin içeriğe sahip koleksiyonun Bosnica ve İslamica olduğu bilinmektedir.
Kültürel etkinlikler düzenleyerek seminer, toplantı, sergi faaliyetleri organize edilmektedir. Yayın faaliyetleri de bulunan enstitü kitap, broşür ve dergi yayımlamaktadır. Bosna Hersek’in bilimsel ve kültürel hayatına katkıda bulunmak isteyen enstitünün bünyesinde Bogomiller Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Bosna Hersek’te Hristiyanlığın bir mezhebi gibi görünen ancak Hristiyanlığın temel öğretilerinden ayrışıp İslami öğretiye yakın olan bu inancı konu edinen bir Araştırma merkezinin bulunması bu bakımdan önemlidir. Bogomiller Araştırma Merkezinin bir diğer önemi Bosna Hersek’in orta çağ tarihine ilişkin daha fazla bilgiye sahip olmaktadır. Adil Bey Zülfikarpasiç Vakfı Boşnak Enstitüsü’nün nadir rastlanan özelliklerinden biri hem bilimsel ve kültürel çalışmalarının yapıldığı bir araştırma merkezi olması hem de Bosna Hersek’e dair yazma eseler, haritalar ve çeşitli koleksiyonlar bulundurması hasebiyle müze hüviyetinde oluşudur.