İskenderiye Kütüphanesi’ndeki Kültürel İletişim Sektörüne bağlı Kültürel ve Doğal Miras Dokümantasyon Merkezi 2000 yılında kurulmuştur. Merkez Mısır’ın kültürel ve doğal mirasının belgelenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Merkez, mevcut en iyi kaynakları kullanarak Mısır’ın kültürel ve doğal mirasını belgelemeye yönelik yeni teknikler geliştirmeyi hedeflemektedir. Merkezin faaliyetleri, Mısır’ın kültürel ve doğal mirasını çeşitli biçim ve varyasyonlarıyla belgelemeye odaklanmaktadır. Bu miras dünyanın dört bir yanına dağıldığı için başka birçok bölgeyle de bağlantılıdır. Merkez, Mısır’ın kültürel ve doğal mirasının kaydedilmesi ve korunması konusunda özel bir ilgiye sahiptir; UNESCO gibi Dünya Mirasının tescili ve korunmasıyla ilgili bakanlıklar, hükümet organları ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde çalışmaktadır.
Merkez, yirmi yılı aşkın bir süredir, çeşitliliği ile karakterize edilen Mısır mirasının çeşitli yönlerini kapsayan veri tabanları oluşturmaktadır. Büyük miktarda veri toplayarak, ileri teknolojileri uygulayarak ve yenileyerek, nitelikli insan kaynağı yardımıyla kaliteli iki boyutlu görüntüler ve üç boyutlu modellerle desteklenen, birden çok dilde büyük bir miras bilgisi deposu oluşturmak hedeflenmektedir. Merkez, bu bilgi zenginliğini, örneğin Heritage Panorama (CULTURAMA) adı verilen interaktif bir panoramik görüntüleme sistemi dahil olmak üzere birden fazla kanal aracılığıyla yaymayı amaçlamaktadır. Kitap ve multimedya uygulamalarının yanı sıra belgeseller, web siteleri, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamaları, akıllı telefon uygulamaları ve sistem uygulamalarının dışında Kültür ve Tabiat Varlıkları Belgeleme Merkezi adına tescilli patent sahibidir.
Merkezin nihai çabası, Mısır mirasının somut veya soyut tüm yönleriyle dijital olarak belgelenmesine katkıda bulunmaktır. Kültürel mirası belgeleyen en önde gelen projelerden biri, antik çağlara ait arkeolojik alanların belgelenmesi ve yönetilmesi için gelişmiş bir araç olan (GIS) teknikleriyle bütünleşmiş Mısır Arkeoloji Haritası projesidir. Merkez, bünyesinde web siteleri kurarak müzecilik faaliyetlerini dijital alana taşımaktadır. Mısır uygarlığı ve Uluslararası Mısır Müzesi siteleri buna örnek teşkil etmektedir. “Uluslararası Mısır Müzesi” web sitesi, dünya çapındaki müzelerde bulunan pek çok sayıda Mısır arkeolojik varlığını belgeleyen ve böylece coğrafi dağılımlarına rağmen onları tek bir sanal müzede bir araya getiren bir platformdur.