Endonezya Politika Araştırmaları Merkezi (CIPS), veriye dayalı politika araştırması ve analizi ile hazırlanmış yapıcı politika reformlarını savunan bağımsız, kar amacı gütmeyen bir düşünce kuruluşudur. Politikaya bakış açısı; yalnızca sivil, siyasi ve ekonomik özgürlüğün Endonezyalıların daha fazla refah elde etmesine izin verdiği inancına dayanmaktadır. CIPS, Endonezya’nın yasama ve yürütme organlarındaki karar alıcılara politika önerilerini sunmaktadır. Endonezyalıları müreffeh ve barışçıl bir yaşam sürmeleri için kalkınmacı kamu politikalarını desteklemeyi ve geliştirmeyi amaçlamaktadır. CIPS, Endonezya’nın sosyal ve ekonomik kalkınmasının ve dahası Endonezya halkının ekonomik refahının geliştirilmesi yolunda adımların atılmasına öncü olmaktadır.
Endonezyalıların zenginlik ve sürdürülebilir geçim kaynakları yaratmasına olanak tanıyan daha geniş ekonomik fırsatları ve açık pazarlara erişimi desteklemektedir. Bunun yanı sıra ailenin ihtiyaçlarına göre daha geniş eğitim seçeneklerine erişimin de bu gelişimin başlıca adımlarından biri olması gerektiğine inanmaktadır. Bunlara ek olarak daha müreffeh bir Endonezya toplumu için şeffaf ve çoğul bir toplumda barış içinde yaşamak için gerekli olan güvenlik unsurunun da önemini sıkça vurgulamaktadır. Endonezya Politika Araştırmaları Merkezi (CIPS), sürdürülebilir gelir fırsatları, güvenli mülkiyet hakları alanında politikalar geliştirilmesini teşvik etmektedir. Covid-19 salgınından ötürü gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında 2021 yılı boyunca “Aylık Hanehalkı Endeksi”ni yayınlamıştır.
CIPS aynı zamanda Gıda Monitörü çalışması ile Endonezya’daki yedi önemli gıda maddesini kapsayan istatistiksel bir veri tabanı oluşturmuştur. Bu gıda maddeleri pirinç, şeker, sığır eti, soya fasulyesi, mısır, sarımsak ve buğdaydan oluşmaktadır. Veri tabanı; ticaret, üretim, kalite standartları, fiyatlandırma veya malların farklı yönleriyle ilgili ayrıntılı bir açıklamaya ve yasal mevzuatlara dair düzenlemeleri içermektedir. “Gıda Monitorü” ayrıca hasat, verimlilik, ihracat, ithalat, fiyatlar ve farklı mallara özgü değişkenler hakkında istatistiksel bir veri tabanında ikincil veriler sağlamaktadır. Açık gıda ticaretini destekleme ruhuyla, “Gıda Monitörü”, Endonezya’nın önemli emtiaları hakkında güvenilir ve güncel bilgileri kullanıcı dostu bir formatta sunarak muhtemel bir politika değişikliğinin gerçekleşecek olması durumu için düzenli olarak güncellenmektedir. CIPS, Atlas İşbirliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen Özgürlük Forumu’nda 2020 Templeton Özgürlük Ödülü’nü kazanmıştır.