Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS), Endonezya’nın Jakarta şehrinde 1971 yılında kurulmuştur. Bağımsız, kâr amacı gütmeyen kuruluş yerel ve uluslararası konularda politika odaklı çalışmalara odaklanmaktadır. Kurumun misyonu politika odaklı araştırmalar, diyalog ve kamuoyu tartışmalar yoluyla politika üretimine katkı sağlamaktır. Kurum Endonezya ve bölge için üretilecek uzun vadeli planlama, vizyonun bölgesel ve uluslararası gelişmeler de dahil olmak üzere ekonomik, politika ve sosyal konuların derinlemesine anlaşılması gerektiğini düşünmektedir. CSIS; ekonomi, politika, sosyal değişim, uluslararası ilişkiler alanlarında araştırmalar yapmaktadır. Özellikle Endonezya’nın ve Güney Asya’nın problemlerine odaklanmaktadır. Araştırmalarını ve çalışmalarını hükümete, üniversitelere, araştırma kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına, medyaya ve iş dünyasına veri olarak sunulmaktadır.
Kurumda disiplinler arası çalışmalar teşvik edilirken, dış politika çalışmalarında bölgesel küresel ortaklarla iş birliği yapılmaktadır. CSIS halka yönelik seminer, konferanslar, dersler düzenlemektedir. Bunun yanı sıra, İngilizce ve Bahasa Endonezya dillerinde çok çeşitli konuları kapsayan aktif bir faaliyet programı sunmaktadır. Aylık Endonezya Dergisi (The Indonesian Quarterly) ve Analiz (Analisis) adlı yayınları İngilizce olarak yayımlamaktadır. 1971’den beri faaliyet gösteren bir medya servisi, ulusal ve bölgesel gazetelerden çeşitli konularda kupürler hazırlamaktadır. Ayrıca Endonezya Ekonomik Çalışmaları Bülteni’nin (BIES) basımı ve dağıtımında Avustralya Ulusal Üniversitesi’nin Endonezya Projesi ile iş birliği yapmaktadır. Araştırma faaliyetlerinin yanı sıra geleneksel, klasik ve modern müzik, wayang performansı, belgesel film gösterimleri, resim ve heykel sergileri de dahil olmak üzere kültürel aktiviteler de düzenlemektedir.
Kurumda disiplinler arası çalışmalar teşvik edilmekte ve dış politika çalışmalarında bölgesel küresel ortaklarla iş birliği yapılmaktadır. CSIS, yerel ekonomik ve politik gelişmelerdeki temel çalışmalarına ek olarak, giderek daha uluslararası bir yönelim geliştirmiştir. Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Fransa, Rusya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve Avustralya dahil olmak üzere birçok ülke ile ikili konferanslar düzenlenmiştir. 1980’lerden bu yana CSIS ayrıca çok taraflı bölgesel kurumlarla iş birliği kurmaktadır. Kurumlara giderek daha fazla katkıda bulunmuştur. Bunlar arasında ASEAN Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Enstitüleri (ISIS), Pasifik Ekonomik İş Birliği Konseyi (PECC) ve Asya Pasifik’te Güvenlik İş Bbirliği Konseyi (CSCAP) bulunmaktadır. Bu çok taraflı bölgesel kurumların tümü, Asya-Pasifik bölgesinde iş birliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır.