İslam ve Demokrasi Araştırmaları Merkezi (CSID), Washington DC’de bulunan, İslami ve demokratik siyasi düşünceyi incelemeye ve bunları modern İslami demokratik söylemde birleştirmeye odaklanmış kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Merkez, Mart 1999’da ABD’nin dört bir yanından bu konuyla ilgili güvenilir bilgilerin araştırılması ve yayılması konusunda hemfikir olan çeşitli akademisyenler, uzmanlar ve aktivistler (hem Müslüman hem de gayrimüslim) tarafından kurulmuştur. Merkezin başkanı Dr. Asma Afsaruddin ve başkan yardımcısı Radwan al-Masmoudi’dir.
Kurum İslâm, demokrasi, eğitim, gençlik, diyalog ve buna benzer birçok konu üzerine seminer, konferans ve çalıştaylar düzenleyerek, raporlar hazırlayarak akademik çalışmalar yürütmektedir. Çalışma alanları demokrasi, yolsuzlukla mücadele, gençlik, aşırılık, tolerans, diyalog olarak sınflandırılabilmektedir. Çeşitli uluslararası ve bölgesel kurumlarla iş birliği yürütmektedir. Yıllık rapor yayımlamaktadır. Bu raporda merkezin yürüttüğü projeler ve faaliyetler yer almaktadır. 2020 yılında yayımladığı raporda merkez üç proje yürütmüştür.
Hollanda hükümeti tarafından desteklenen “Genç Liderler için Daha İyi Bir Gelecek” projesinde toplamda 400 gence aşırılıklarla ve hukukî yolsuzluklarla mücadele eğitimi vermek ve onların liderlik becerilerini geliştirmek hedeflenmiştir. Bu projede “Khmer’in Zanaatkarları” ve “Kalkınma ve Vatandaşlık için Kadınlar” adlı derneklerle iş birliği kuruldu. Kanada hükümeti tarafından desteklenen “Yolsuzlukla ve Aşırılığa Karşı El Ele” projesinde 10 farklı bölgeden 1200 imam ve 800 dini figürle vatandaşlığın değeri, yolsuzlukla mücadele, aşırılığa karşı eğitim üzerine çalışmalar gerçekleştirmişlerdir. Projede Din İşleri Bakanlığı ile iş birliğinde bulunulmuştur. Ulusal Demokrasi Vakfı tarafından desteklenen üçüncü proje Tunus’ta demokratik toplumu pekiştirmeye yönelik gerçekleştirilmiştir. Kurumun Tunus’ta da merkezi bulunmaktadır. Ayrıca bu kurum bazı çalışmalarında Nahda Hareketi’nin desteğini almaktadır.
Yıllık konferanslar ve çalıştaylar düzenlemektedir. Çalıştaylarda diyalog ve iletişimi temel alan çalışmaları bulunmaktadır. Özellikle dini aktörler için aşırılığa karşı diyalog, etkili iletişim, çatışma çözümü ve benzeri atölyeler düzenlemektedir. Yolsuzluğu önleme, aşırılığa karşı tolerans, demokrasi ve benzeri meselelere İslam açısından bir perspektif sunmayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte ahlak, değerler, din özgürlüğü, İslam devleti ve benzeri konularda dersler düzenlenmektedir. Araştırma raporlarından hareketle Tunus’un en büyük probleminin yolsuzluk olduğunu belirten merkezin başkanı dini aktörler ve halkın katılımı ve sorumluluk bilinci ile bu problemin çözülebileceği kanaatindedir.