1997 senesinde İran’da kurulan Stratejik Araştırmalar Merkezi politik, ekonomik, kültürel ve dış politika-uluslararası ilişkiler alanında araştırmalar yapmak analizler ortaya koymak üzere hayatına başlamıştır. Merkezin görevleri arasında İran İslam Cumhuriyeti’nin ulusal stratejisi alanında uygulamalı bilimsel analizler ortaya koymak, analizler çerçevesinde uzun-orta ve kısa vadeli hedef ve öneriler geliştirmek, önerilen stratejilerin gerçekleşmesi için de yürütme kurumlarının performansı hakkında sürekli çalışmalar yapmak gibi hedefler yer almıştır. Bu misyon ve hedefler için merkezde bir kütüphane kurulmuştur. Aynı zamanda yapılan araştırmalar yurt içi ve yurt dışındaki diğer merkezlerle düzenli olarak paylaşılmış bu sayede diğer kurumlarla iletişim sürdürülmüştür.
Merkez yaptığı çalışmaların toplumda bilinç ve farkındalık oluşturma amacıyla kamuoyu ile kontrollü bir şekilde paylaşılmasını da planlamıştır. Özellikle ulusal strateji alanında farklı fikirlerin tartışılmasını amaçladığı konferanslara, forumlara, toplantılara ev sahipliği yapan merkezde küresel iş birlikleri ve küresel kriz konuları hakkında da çalışmalar yapılmıştır. Bunların yanında “incelemeler” başlığı altında “Ekonomi Politikası”, “Dış ve İç Politika”, “Sağlık Politikası”, “Bilim ve Teknoloji Politikası”, “Sosyal ve Kültürel Politikalar” ve “Çevre Politikası” başlıklarından oluşan raporlar ve analizler yayımlanmıştır. “Ekonomi Politikası” başlığı altında son yapılan yayımlarda ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları incelenmiş, İran’da kripto para politikaları analiz edilmiştir. “Dış ve İç Politika” başlığı altında ise Afganistan meselesinin ekonomi politik değerlendirmeleri yapılmıştır. Merkezin eğitim, politika, pandemi, ekonomi hakkında pek çok faaliyeti gerçekleşmiştir.
COVID-19 sürecinde İran’ın toplumsal değişimini inceleyen son etkinliklerden biri İran’da artan işsizlik vakalarına öneriler geliştirmiştir. 2021 senesinde yapılan bir diğer toplantıda ise Afganistan’dan gelecek göç dalgasına uygun çözümler dile getirilerek göçün İran ve komşu ülkeler için en az hasarla atlatılmasının yolları tartışılmıştır. Son olarak yapılan önemli çalışmalar arasında iklim değişikliğinin sebep olduğu kuraklık gibi afetlere çözüm oluşturmayı amaçlayan seminer ve toplantılar yer almıştır. Güney Afrika’yı susuzluk ve kuraklık ile vuran iklim krizine modern bahçe ekim önerileri ile çözümler üreten merkezde Portekiz ve İspanya ülkeleri üzerinden sürdürülebilir üretim örnekleri tartışılmıştır.