Cezayir’de Kaybolan Aileler Topluluğu (CFDA), şimdilerde derneğin sözcüsü olan Nassera Dutour da dahil olmak üzere bir grup kayıp annesinin teşvikiyle Mayıs 1998’de Paris’te kurulmuştur. Kayıp ailelerinin hakikat ve adalet hakkını savunmak için CFDA, ulusal ve uluslararası kamuoyunu duyarlı hale getirmeyi üstlenmiştir. Kuruluşundan bu yana, CFDA sessizlik duvarını kırmak ve Cezayir’deki insan hakları ihlallerinin boyutu konusunda uluslararası kamuoyunu duyarlı hale getirmek için Temmuz 1998’de bir Avrupa hükümetler turu düzenlemiştir. Ağustos 1998’de Cezayir’deki kayıp aileleri ilk toplantıları Cezayir’deki Ulusal İnsan Hakları Gözlemevi’nin (ONDH) önünde yapılmıştır. O zamandan beri, bu gösteri haftalık bir etkinlik haline gelmiştir.
Eylül 2001’de, CFDA Cezayir’deki ilk ofisini açtı, kayıp annelerinin hareketini yapılandırdı ve tüm mağdurlara idari ve yasal prosedürlerin yanı sıra psikolojik yardım da sunmuştur. O zamandan beri, Oran ve Konstantin’de iki ofis daha açılmış ve ülkenin geri kalanında birkaç aile komitesi oluşturulmuştur. 4 Haziran 2014’te CFDA, İnsan haklarıyla ilgili temalar üzerinde belgeleme, toplantı çalışmaları organize eden İnsan Hakları araştırma Merkezi’ni kurmuştur. CFDA, 2006 yılında Fransa Cumhuriyeti’nin İnsan Hakları Ödülü’nün özel mansiyonunu almıştır. Kurum, Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı (REMDH), Uluslararası İnsan Hakları Ligleri Federasyonu (FIDH) ve Avrupa-Akdeniz Federasyonu üyesidir.
CFDA’nın temel amacı, ulusal düzeyde, vaka bazında, kaybedilenlerin ve 1990’larda Cezayir’deki çatışmanın tüm kurbanlarının kaderi hakkında gerçeğin ortaya çıkarılması için bir süreç oluşturmaktır. Ulusal makamlarla diyalog başlatmak amacıyla Cezayir’de insan hakları ve temel özgürlüklerin savunulması ve geliştirilmesi için ulusal ve uluslararası düzeyde düşünmeyi ve eylemi teşvik etmek; cezasızlıkla mücadele, olağanüstü halin sona ermesi ve ifade, toplantı ve örgütlenme özgürlüğünün korunması için çalışan Cezayir toplumu içinde aktif ve etkili bir dayanışma ağının güçlendirilmesi amacını taşımaktadır. CFDA ayrıca Cezayir sivil toplumu ile farkındalık artırma faaliyetleri yürütmektedir. Ayrıca örgütlenme, ifade ve toplanma özgürlüğü gibi diğer insan hakları ihlalleri üzerinde de çalışmaktadır.