Fransız Müslüman Konseyi, Müslümanların dini faaliyetlerinin düzenlenmesinde Fransız devleti ile resmi bir muhatap olarak hizmet etmek üzere seçilmiş ulusal bir organdır. Fransa Müslüman Konseyi (Conseil Français du Culte Musulman–CFCM), Jacques Chirac’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde İçişleri Bakanı olan Nicolas Sarkozy ve ülkelerinde daha iyi temsil edilmeye ihtiyaç duyduklarını hisseden bir grup İslami öğrenci tarafından 2003 yılında oluşturulan kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Selefilik, siyasal İslam ve benzeri eğilimlere sahip ve bazıları yabancı ülkelerle bağlantılı çeşitli İslami derneklerin temsilcilerinden oluşan bu konseyin, Fransız Devleti ile Müslümanlar arasındaki diyalogu kolaylaştıracak bir araç olması amaçlanmıştır. CFCM’nin özel bir yasal konumu bulunmamakla birlikte, Fransız Müslümanlarının ulusal hükümet nezdindeki fiili temsilcisidir.
CFCM’in amaçları; üyeleri arasında istişarenin gelişmesini sağlamak, Fransa’daki Müslümanlarla ilgili sorunlar üzerine düşünmek, gerek Fransız otoriteleri nezdinde gerek uluslararası çapta Fransa Müslümanlarının temsilini sağlamak, Fransa Müslümanlarının menfaat ve onurunu yasal yollarla korumak, tüzel veya gerçek kişilere yönelik yapılan Müslüman karşıtı eylemlerin davalarına müdahil olmak ve bu kişilere destek olup onları temsil etmek, Müslümanların ilerlemesi ve gelişmesinde katkı sağlayacak ortak projeler düzenlemek ve sivil toplumun diğer ögeleri ve diğer din temsilcileriyle temas kurup iletişim hâlinde olmaktır.
Grup, Fransa İslami Örgütler Birliği (UOIF) gibi diğer kuruluşları da kapsamaktadır. Bu yüzden CFCM’in bir dernekler birliği olduğunu söylenebilmektedir. CRCM (Conseil Régional du Culte Musulman), yani Bölgesel İslam Konseyleri olarak adlandırılan yapılar CFCM’i bölgesel düzeyde temsil etmektedir. Toplamda 25 CRCM bulunmaktadır. Yakın zamanda yapılan çalışmalar neticesinde CFCM’i daha küçük ölçekte temsil etmeleri için İl İslam Konseyleri (Fr. “Conseils Départementaux du Culte Musulman” – CDCM) kurma kararı alınmış ve çalışmalar başlatılmıştır. Musevi, Katolik ve Protestan inançlarının “resmi” temsilcileri olduğu gibi, Sarkozy’nin Müslüman cemaatinin “resmi” bir temsilcisine sahip olmasını istemesi ile bazı Müslümanların desteğiyle kurulmuştur. Kimi Fransız eleştirmenler, laiklik nedeniyle, dini bir gruba resmi temsil verilmesine gerek olmadığını ifade etmektedir. Ayrıca, Fransa’daki Müslüman kültüre mensup insanların çoğunun bu tür dini kurumlar tarafından iyi temsil edilmediği iddia edilmektedir.