İslami Araştırmalar Enstitüsü, akademik programlarında İslam dinine, İslam dünyasının tarihi ve medeniyetine ve çağdaş Müslüman toplumların dinamiklerine odaklanmaktadır. 1952’de kurulan McGill’deki İslami Araştırmalar Enstitüsü, çok çeşitli ilgili alanlarda ve dillerde araştırma ve öğretime adanmış dinamik bir topluluktur. Müslümanların ve gayrimüslimlerin İslam’ın çok yönlü dünyalarını ve Müslüman metinleri, halkları ve kültürleri incelemek için bir araya geldikleri bir yer olarak anılmıştır. Enstitü, 1952’de İslami Araştırmalar Kütüphanesi (ISL) ile birlikte kurulmuştur ve 1983’ten beri her ikisi de Morrice Hall’daki ana kampüste bulunmaktadır.
1 Haziran 2001 tarihine kadar Enstitü, Lisansüstü Eğitim ve Araştırma Fakültesi’nin bir öğretim birimi olmuştur. Akademik programlarında İslam’ın kökenlerine, İslam inancının canlandırıcı unsur olduğu medeniyetin yükselişine, medeniyeti şekillendiren güçlere ve geçirdiği değişimlere dikkat çekmektedir. Müslümanların geçmişten günümüze miraslarını ilişkilendirmeye çalıştıkları İslam dünyasının çağdaş dinamikleriyle de ilgili çalışmalar sunmaktadır. İslam dilleri (Arapça, Farsça, Türkçe ve Urduca), İslam’ın sosyal ve ekonomik kurumları, İslam düşüncesi ve dünyanın çeşitli bölgelerindeki modern İslami gelişmeler hakkında kurslar, seminerler ve araştırma olanakları geliştirmektedir. Enstitünün çalışmaları, İslam medeniyetini anlamak amacıyla Müslümanları ve gayrimüslimleri birleştiren ortak bir çaba olarak yürütülmektedir.
Enstitünün öğretim kadrosu ve öğrencileri, Kanada, ABD, Fransa, Türkiye, Mısır, Gana, Endonezya, İran, Lübnan, Pakistan, Hindistan, Hollanda, Suriye, Birleşik Krallık gibi çeşitli ülkelerden Müslüman ve gayrimüslimleri içermektedir. Enstitüdeki bu güçlü uluslararası atmosfer, çeşitli seviyelerdeki öğrenciler ve akademisyenler arasında yüz yüze değişim için bir fırsat sunmaktadır. Enstitü, akademik yıl boyunca sık sık İslam Araştırmaları alanında önde gelen akademisyenleri halka açık dersler vermeye davet etmektedir. Enstitü, tarihi boyunca, bir dizi Afrika, Asya ve Orta Doğu ülkesinden Enstitü’ye öğrenci getiren özel bir sosyal yardım hizmeti sağlamıştır. Bu tür çabaların önemli bir özelliği, birçok önemli Müslüman üniversiteyle sağlam bağlar geliştiren misafir öğretim üyesi değişimi olmuştur. Bunlar, diğerlerinin yanı sıra Kanada Uluslararası Kalkınma Ajansı, Ford Vakfı, Rockefeller Vakfı, Aga Khan Vakfı ve Alavi Vakfı tarafından desteklenmiştir.