Malezya İslami Anlayış Enstitüsü İslam’ın doğru bir şekilde anlaşılmasını sağlamak amacıyla 18 Şubat 1992’de 1965 Şirketler Yasası kapsamında Malezya’da kurulmuştur. 3 Temmuz 1992’de Malezya Eski Başbakanı Dr. Mahathir Mohamad tarafından enstitü açılmıştır. Stratejik sorunlar, küreselleşme, İslami ekonomik sistemin uygulanması, İslami hukuk sisteminin uygulanması, dinler arası ilişkiler, bilim ve teknolojiye dayalı gelişme, biyoetik, çevre sorunları, insan hakları sorunları, sosyo-ekonomik ve politik sorunlar üzerine çalışmalar üretmektedir. Hükümet destekli bir kurumdur. Araştırma, seminerler, çalıştaylar, forumlar, istişareler, eğitimler ve yayınlar gibi çeşitli programlar ve etkinlikler düzenlemektedir.
Kurumun altında üç merkez faaliyetlerini sürdürmektedir. Bunlar: Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Merkezi; Şeriat Araştırmaları, Hukuk ve Siyaset Çalışmaları Merkezi ve Bilim ve Çevre Araştırmaları Merkezidir. Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Merkezi bilim ve teknoloji araştırmalarına da odaklanmıştır ancak 2004 yılından itibaren yeniden bu merkez yapılandırılarak ekonomi ve toplum çalışmalarına yönelen bir yapı haline gelmiştir. Merkezin makaleleleri Malezya kökenli Berita Harian, Utusan Malaysia ve The Star gazetelerinde yayımlanmaktadır. Ummah’ın Ekonomisini Sürdürmenin Temelleri: Genel Bir Bakış ve Yeni İktisat Modeli: İslam ve İbnü’l-Arabi’nin Din Anlayışı Perspektifinden Bir Bakış adlı kitapları yayımlamıştır. Şeriat Araştırmaları, Hukuk ve Siyaset Çalışmaları Merkezi 1992 yılında IKIM’in kurulmasından sonra kurulan ilk akademik birim olarak faaliyetlerine başlamıştır.
Yurt içinde ve yurt dışında Müslüman ve gayrimüslim topluluklara gerçek bir İslam anlayışı sunmayı hedeflemektedir. Hukuk felsefesi, karşılaştırmalı hukuk, yargı sistemi, makasıd’üş-şeria, İslami aile hukuku, İslami dünya görüşü, İslami eğitim, uluslararası ilişkiler, tasavvuf ve birçok alanda çalışmalarını yürütmektedir. Bilim ve Çevre Araştırmaları Merkezi bilim kuramı ve sosyolojisi, bilim tarihi ve felsefesi, değerler ve etik, fen eğitimi, çevre ve sağlık bilimleri alanında çalışmalar ortaya koymaktadır. Kurum TAFHIM: IKIM İslam ve Çağdaş Dünya Dergisi adlı dergiyi yılda iki kere yayımlamaktadır. Dergide İslam ve çağdaş meseleler üzerine makaleler yayımlanmaktadır. Ayrıca kurum radyo programları da yapmaktadır.