Malezya Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü 1983’te özerk bağımsız bir araştırma kuruluşu olarak kurulmuştur. Enstitü, ekonomi, dış politika, güvenlik çalışmaları, ulus inşası, sosyal politika, teknoloji, inovasyon ve çevre konularında geniş bir araştırma odağına sahiptir. Enstitü bu alanlarda raporlar, analizler, politika özetleri, bilgi grafikleri gibi çeşitli yayınlar üretmektedir. Bunun yanı sıra Enstitü, ulusal kalkınma ve uluslararası ilişkiler gibi önemli araştırma alanlarda ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği kurmaktadır. Track Two diplomasine özel bir önem veren ve aktif olarak katılan Enstitü, ulusal ve uluslararası düzeyde fikir alışverişini teşvik etmektedir. Kurum, Asya-Pasifik Yuvarlak Masası, ASEAN Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü (ASEAN-ISIS), Pasifik Ekonomik İş Birliği Konseyi (PECC) ve Doğu Asya Düşünce Kuruluşları Ağı gibi platformlar aracılığıyla bölgesel entegrasyona ve uluslararası iş birliğine önemli katkılar sunmaktadır.
Enstitü ayrıca, Asya-Pasifik Güvenlik İş Birliği Konseyi’nin (CSCAP) kurucu üyesidir ve Konsey Sekreterliğini yönetmektedir. Enstitünün temel çalışmalarından biri “Dış Politika ve Güvenlik Çalışmaları”dır. Enstitü, Asya-Pasifik Bölgesi odağında Malezya’nın stratejik çıkarları ve bölgesel ve uluslararası konularda analizler üretmektedir. Güvenlik çalışmaları ise Güneydoğu Asya siyaseti ve askeri meseleleri kapsamaktadır. Enstitünün bir diğer temel çalışma alanı ise “Ekonomi, Ticaret ve Bölgesel Entegrasyon”dur. Enstitü, hızlı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi; uygulanabilir politikalar geliştirmeyi ve kurumsal değişimi teşvik eden ve makroekonomik politika, ticaret ve yatırım, bankacılık ve finans gibi alanların gelişimini destekleyen çalışmalar üretmektedir.
“Sosyal Politika ve Ulusal Entegrasyon” enstitünün bir diğer temel çalışma alanıdır. Enstitü, Malezya toplumunu değiştiren/değişen demografik ve sosyo-kültürel eğilimler; ulus inşası ve ulusal birliğin teşviki, gençler, kadınlar ve dezavantajlı topluluklar odağında araştırmalar yürütmektedir. Ayrıca “Teknoloji, İnovasyon, Çevre ve Sürdürülebilirlik” alanında çalışmaları olan Enstitü, kamu sektörüne, işletmelere ve politika yapıcılara politika tavsiyeleri üretmekte ve sürdürülebilir kalkınma, yeşil büyüme, su ve gıda güvenliği etrafında araştırmalar gerçekleştirmektedir. Enstitünün önemli faaliyetlerinde “PRAXIS” başlıklı konferans serisinin ilki 2011’de dördüncü ise 2021 yılında düzenlenmiştir. Bu etkinlik ekonomi, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik, sosyo-politika, toplumsal kalkınma ve teknoloji kapsamında politika yapıcıları, sivil toplumu ve akademisyenleri bir araya getiren bir platformdur.