1973’te kurulan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, tamamen bağımsız, kar amacı gütmeyen bir araştırma ve analiz kuruluşudur. Başlıca amaçları Pakistan’ın barışını, güvenliğini ve gelişimini etkileyen küresel ve bölgesel konularda bilinçli araştırma, nesnel analizler ve diyalog yoluyla kaliteli politika girdileri sağlamaktır. Uluslararası barış ve güvenliği etkileyen bölgesel ve küresel stratejik meselelerin derinlemesine anlaşılmasını ve objektif analizlerini sağlamaya çalışmaktadır. Enstitü ayrıca Pakistan’ı ve bir bütün olarak uluslararası toplumu etkileyen hayati konular hakkında geniş tabanlı ve bilgili bir kamu anlayışını oluşturmayı amaçlamaktadır.
Enstitü ayrıca strateji ve ittifak konularında konuşmak veya yazmak için akademisyenleri, uzmanları ve yazarları seçip görevlendirdiğinden, strateji ve güvenlik konularında periyodik görüşmeler ve seminerler düzenlemektedir. Alanın öncülerinden biri olan enstitünün amacı, açık ve yayınlanmış bilgi ve istihbarat kaynaklarına dayalı çalışma, tartışma, araştırma ve analizler başlatmaktır. Buna ek olarak, merkezin Stratejik Çalışmalar adlı üç ayda bir yayınlanan bir dergisi bulunmaktadır. Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, dünyanın diğer bölgelerindeki benzer enstitülerle işbirliği kurmakta ve Pakistan’ı strateji üzerine uluslararası konferanslarda temsil etmektedir. Şimdiye kadar enstitü, karşılıklı alışverişi gerçekleştirmek için dünya çapında çeşitli araştırma kuruluşlarıyla otuz Mutabakat Zaptı (MoU) imzalamıştır. Bunların yanı sıra, enstitü mümkün olduğu kadar resmi kuruluşlara ve dahi resmi olmayan kurumlara, strateji ve ittifak sorunları ve meseleleri hakkında araştırma, inceleme ve analiz yapma konusunda yardımcı olmaktadır.
Çalışma bölgeleri arasında; Güney Asya, Çin, Japonya ve Asya Pasifik, Afganistan ve Orta Asya, İran, Orta Doğu ve Amerika Birleşik Devletleri bulunmaktadır. Aynı zamanda strateji ve güvenlik, Pakistan’ın dış politikası, nükleer sorunlar, terörizm ve militanlık, ekonomik ve sosyal konular gibi alanlarda çalışmalarına devam etmektedir. İslamabad Stratejik Çalışmalar Merkezi, Güney Asya’da barışa bölgesel olarak odaklanmış ve bir dizi rapor yayınlamıştır. 2006’da ISSI, “Pakistan-Hindistan Diyalogu: Barış Arayışı” başlıklı bir rapor yayınladı ve ertesi yıl “Cammu ve Keşmir Anlaşmazlığı: Çözüm Modelleri” başlıklı bir rapor yayınlamıştır. Mayıs 2005’te İslamabad Stratejik Çalışmalar Merkezi, İslamabad’da BM Barış Güçleri Uluslararası Günü’nü anmak için BM Bilgi Merkezi ile iş birliği içinde bir seminer düzenlemiştir. Daha yakın tarihli yayınlar olarak da, Track II diplomasinin Pakistan-Hindistan barış süreci ve Güney Asya’daki militan hareketler üzerindeki etkisini incelemiştir.