İslam Vakfı; araştırma, eğitim ve toplum desteği sağlamak ve dinler arası diyalog kurmak amacıyla 1973’te Hurşid Ahmed ve Hürrem Murad tarafından Leicestershire’da kurulmuştur. 16 üyesi olan yönetim kurulunda Avrupa, Ortadoğu, Pakistan, Malezya ve Afrika’dan üyeler bulunmaktadır. Vakfın başkanı Pakistanlı eski bakan ve senator Hurşid Ahmed’dir. Daha önce vakfın genel müdürlüğünü yapan Hurşid Ahmed’den sonra Hürrem Murad ve Menazır Ahsen genel müdürlük görevini yürütmüştür. Vakıf, İngiltere’de ve tüm Avrupa’da müslümanların iyi bir eğitim ve öğretim görmelerini, tebliğ faaliyetlerini sürdürmelerini ve bu doğrultuda yayınlar yapmalarını amaçlamaktadır. İslam Vakfı, İngiltere’de resmî bir vakıf olarak kabul görülmekte ve maddî gelirlerini bağışlarla, kitap, dergi ve kaset satışlarıyla elde etmektedir.
Kur’an ve sünnet üzerine yayınlar yapan İslam Vakfı aynı zamanda İslam ekonomisi ve dinler arası ilişkiler konularında da yayınlar yapmaktadır. Mevdûdî ve Seyyid Kutub’un tefsirlerini İngilizce’ye çevirerek yayınlamışlar ve Review of Islamic Economics adlı bir dergi çıkararak İslâm ekonomisi alanında kitaplar yayınlamışlardır. İngiltere’de Loughborough Üniversitesi ile İslam ekonomisi çalışmalarında iş birliği içinde çalışmalar yapmakta ve 1995’ten beri üniversitede yüksek lisans programları düzenlemektedir. Birçok bankacı, hukukçu ve araştırmacının katıldığı ekonomi kursları düzenlemektedir. İslam Vakfı, İslam-Hıristiyanlık arasındaki diyalog üzerine dinler arası çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.
Encounters adlı dergiyi çıkaran vakıf, kültürler arası diyalog konularını bu dergide işlemektedir. Vakıf, Leicester Üniversitesi’nde “İslâm ve çoğulculuk” adlı bir dersin okutulmasını sağlamakta ve İslam’ın üniversite öğrencilerine tanıtılmasında katkıda bulunmaktadır. İngiliz içişleri, dışişleri ve sağlık bakanlıklarından gönderilen görevlilere İslâm dini ve İngiltere’de yaşayan müslümanlar hakkında seminerler düzenleyerek Müslümanların kamusal alanda daha iyi bir hizmet almasını hedeflemektedir. Bosna ve kosovalı mülteciler için barınma imkanı sağlayarak anadillerinde İslami eğitim alabilmeleri için yayınlar hazırlamıştır. Vakıf, yaz aylarından farklı ülkelerden gelen gençler için İngilizce kursları gerçekleştirmektedir. Vakıf Muslim World Book Review dergisini çıkararak dünyada İslam hakkında yayımlanan kitapları tanıtmayı hedeflemektedir.