İslami İnsan Hakları Komisyonu 1997 yılında İngiltere’de kurulmuştur. Komisyon ırk, mezhep veya siyasi geçmişleri ne olursa olsun tüm grupların adaleti için kampanya yürütmek için Müslüman ve gayrimüslim kökenli farklı kuruluşlarla birlikte çalışmaktadır. Kurumun araştırma çalışmaları, hükümetlere ve uluslararası kuruluşlara raporlar sunmayı, makaleler yazmayı, medyayı izlemeyi, savaş suçlarını kataloglamayı ve nefret suçu, ayrımcılık, insan haklarının doğası gibi konularda araştırma makaleleri üretmeyi içermektedir.
Kurumun savunuculuğu, somut olarak etki edebileceği ayrımcılık davalarını kampanyalara dökerek işlevsel hale getirilmektedir. Kurumun resmî sitesinde davalar ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşılabildiği gibi bununla birlikte, bireysel davalarla ilgili yapılan savunuculukların çoğu gizlidir ve bu davalarla ilgili bilgiler ifşa edilmemektedir. Gizli yürütülen davaların kamuoyu ile paylaşılmasının tehlikeli olacağı düşünülmektedir. Kurumu diğer insan hakları savunuculuğu yapan kurumlardan ayıran kurulma misyonudur. Kurumun misyonu ve ilhamı, müminlere mazlumları savunmak için ayağa kalkmalarını emreden Kuran’ın emirlerinden gelmektedir.
İslami İnsan Hakları Komisyonu’nun amaç ve hedeflerine bakıldığında insanlar için ortaya konan hak ve ödevleri savunmak gerçeğe, adalete dayalı yeni bir toplumsal ve uluslararası düzeni teşvik etmek; bencil çıkarlardan ziyade doğruluk ve cömertlik gibi önemli hedefler ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında zulümler, baskılar hakkında bilgi toplamak ve bunları duyurmak; bu tür suçların tazmini için kampanya yapmak ve mağdurları desteklemek; failleri ve suç ortaklarını adalete teslim etmek için kampanya yürütmek gibi maddeler İslami İnsan Hakları Komisyonu’nun diğer amaçları arasında yer almaktadır.
Kurumun öne çıkan çalışma alanlarından biri İslamofobi ile mücadeledir. Bu minvalde kurum, 2014 yılından beri yapısal ve kurumsallaşmış İslamofobi ile ilgili ana meseleleri tartışmak için İngiltere’de yıllık olarak bir konferans düzenlemektedir. Bu kapsamda “İslamofobi Ödülleri” düzenleyen kurum, İslamofobi konusunda farkındalık oluşturmak için İslamofobi eylemlerinde bulunan kimselere ironik biçimde ödüller göstermektedir. Bunun yanı sıra kurum, Filistin, Yemen, Rohingya gibi insanlık dramının yaşandığı bölgelerde adaletin sağlanması için hükümet ve kurumlarla lobiler yapmakta ve protesto eylemlerinde bulunmaktadır.