Kazakistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü 1993 senesinde Kazakistan hükümeti için politika üretimi ve önerileri sunmak üzere kurulmuştur. Kazakça ve Rusça yayımlar yapan kurum Kazakistan’ın sosyal ve ekonomik kalkınma yolları üzerine çalışmalar yapmakla beraber uluslararası ve iç politika hakkında da araştırmalar yürüten devlet destekli bir düşünce kuruluşudur. Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in kararnamesi ile kurulan enstitünün misyonu Kazakistan’ın gelişmesi için nitelikli çalışma ve analizlere ön ayak olmak şeklinde özetlenmiştir. Faaliyete geçtiği ilk yıllarda Kazak Devlet Üniversitesi, Kazak Devlet Dünya Dilleri Üniversitesi ve Kazak Bilimler Akademisinden mezunları ve akademisyenleri istihdam etmiştir. Kazakistan’ın ulusal çıkarları ve güvenlik endişeleri temalarıyla çalışmalarına başlayan enstitü önündeki hedef ve misyonları giderek arttırarak siyasi, sosyal ve ekonomik alandaki reformların analizleri de dahil edilmiştir.
Enstitü yayım hayatına Toplum ve Çağ ve Kazakistan- Spektrum olmak üzere iki dergi kazandırmıştır. Toplum ve Çağ başlığı altında yayımlanan dergide Kazakistan’ın bölgesel güvenlik, iç politika, ekonomi, tarih ve kültür alanlarında yayımlar yapmıştır. Kazakistan- Spektrum dergisinde ise küreselleşme, uluslararası politika, Kazakistan’ın ekonomi politiği gibi meselelere odaklanılmıştır. Bunların haricinde enstitü araştırma ve analizlerini dört başlık altında toplamıştır: “Dış Politika ve Uluslararası Güvenlik Analizi Bölümü”, “Sosyal ve Siyasal Analiz Bölümü”, “Ekonomik Analiz Bölümü”, “Bilgi ve Yayın Dairesi Başkanlığı”. Önde gelen çeşitli düşünce kuruluşları ile temas halinde olan enstitü 1990’ların sonundan itibaren odağını Orta Asya siyasetinde İslami aktörlere çevirmiştir.
2000 yılında enstitünün başına Maulen Ashimbayev atanmıştır. Fakat bölgenin Afganistan krizi, 11 Eylül ve ABD’nin terör operasyonları gibi küresel krizlerden etkilenmesi ile beraber artan güvenlik tehditleri bağlamında enstitü güvenlik konseyi ile etkileşimini arttırmıştır. Ashimbayev başkanlığında enstitü çalışmaların iç ve dış güvenlik konularına yoğunlaşmıştır. Bu bağlamda Kazakistan için sürdürülebilir kalkınma, güvenlik, Hazar sorunu gibi başlıklar ana gündemi oluşturmuştur. 2005 senesinde ise Bulat Sultanov iş birliklerini genişleten çalışmaların öncüsü olmuştur.