Batı Asya- Kuzey Afrika (WANA) Enstitüsü, 2009 yılında bölgesel diyaloğu güçlendirme ve iş birliğini geliştirme amacıyla kurulan tematik bir diyalog platformu olarak Ürdün’de kurulmuştur. 2014 yılında Prens El Hassan bin Talal öncülüğünde kurulan kâr amacı gütmeyen bir politika düşünce kuruluşuna dönmüştür. Enstitü, sosyal adalet, sürdürülebilir kalkınma ve insan güvenliği alanlarında çalışmalar gerçekleştirmektedir. Enstitü, bölgenin karşı karşıya kaldığı zorluklarla mücadelede verilere dayalı yönlendirmelere önem vermektedir. Bu minvalde toplum ve kalkınma öncelikleri üzerine disiplinler arası araştırmalar üreterek bunu sivil toplum, hükümet ve politika yapıcılarla paylaşmaktadır.
Konferans, çalıştay ve seminer gibi etkinlikler aracılığıyla, kalkınma alanında yürütülen apolitik ve kanıta dayalı araştırmalarını paydaşlarına sunmaktadır. Kuruma göre Batı Asya ve Kuzey Afrika Bölgesi için önemli sorunlardan bir tanesinin hukuk üstünlüğünün ve kurumsal hesap verilebilirliğin düşük seviyede olmasıdır. Enstitü, yasal yetkilendirme ile savunmasız gruplarının kanun önünde adalet ve eşitlik, mülk edinme ve miras alma hakkı, yasal kimlik hakkı, işçi hakları gibi haklarının korunmasını sağlamak için çabalamaktadır. Enstitünün sosyal adalet alanında “Genç Marjinal Kadın ve Engellilerin Sosyal ve Ekonomik Katılımına Doğru”; “Ürdün Sivil Toplum Girişimi”; “Kadınların Yasal Güçlendirilmesi” gibi projeler yürütmüştür.
Ayrıca enstitü, ekolojik riski azaltmak ve doğal kaynak yönetimini geliştirmek için sürdürülebilir kalkınma alanında çalışmalar yürütmektedir. Bu alanda “Lübnan ve Ürdün’de İklim, İnsan Güvenliği ve Cinsiyet Arasındaki Bağlantıları Anlamak”; “Mülteciler için İnsani Yardımı Kentsel Su ve Sanitasyona Yatırım Olarak Yeniden Düşünmek” gibi projeler yürütülmüştür. İnsan Güvenliği alanında, kimlik, insan hakları, silahlı çatışma ve müdahale, mülteci hareketleri, dinler arası diyalog ve sosyal dayanışma konularına odaklanmaktadır. Bu alanda “İnsan Güvenliğine İlişkin Ürdün-AB Diyaloğu: Mülteciler ve Zorunlu Göçmenler”; “QUA: Ürdün’de 1325. Madde Altında Şiddet İçeren Aşırıclığın Önlenmesi İçin Kadınları Güçlendirmek”; “Mülteci Ev Sahibi Devletlerde Yatırım ve İş Ortamlarının Pratik Bir Değerlendirmesi” gibi projeler yürütülmüştür.