İran’daki İslamcı feminist hareketlerden biri olan ve Bugünün Kadınları adlı derginin etrafında toplanmış gruptur. Bugünün Kadınları Dergisi 2014 yılında ilk yayınını yapmıştır. 11 sayı yayımladıktan sonra 2015 yılında yasaklanmış ve üyeleri 6 ay tutuklandıktan sonra serbest bırakılmıştır. Dergi bir süre sonra yayın hayatına devam etmiştir.
Bu grup feminizmle sekülerizmi ayrıştırarak feminizmin seküler olmayı gerektirmediği argümanını öne sürmüştür. Grup üyeleri İslam’la erkek egemen değerler arasında herhangi bir varoluşsal bağ bulunmadığını ve feminizmle İslam inancının bağdaştığını savunmaktadır. Kadınların uğradığı ayrımcılığın sebebini değil çözümünü İslam’da aramak gerektiğini öne sürmektedirler. Batı feminizmine eleştirel yaklaşan hareket, İslami Feminizmi'ni, Batı Feminizmine alternatif olarak sunmaktadır. İran’daki İslamcı feminizm akımının temsilcilerinden biri olan Bugünün Kadınları Dergisi, İslamcı feminizm ideolojisine yakın birçok dergi İran’da yayın faaliyetine başladıktan sonra kapatıldığı için ulaşılabilir bir dergi olması açısından önemlidir.
Dergi yayın kurulu, herhangi bir bağımlılık ya da mensubiyet olmaksızın yayınlar yaptıklarını ifade etmektedir. Kadınların içinde bulunduğu sosyal, kültürel, bilimsel ve sanat alanlarında kadının konumuna dair içerik üretmek derginin temel yazı konseptini oluşturmaktadır. Bahsi geçen alanlarda kadınların konumlarını güçlendirmek ve farkındalık oluşturmak derginin hedefleri arasında yer almaktadır. Bugünün Kadınları Dergisi İran’da en çok satan dergiler arasında yer almaktadır. Politikaya da hitap eden dergi, devlet planlamacılarının kadın sorunlarına duyarlı hale gelmesini sağlayarak, üretilen politikaların kadınları lehine olacak şekilde yürürlüğe konmasını dolaylı olarak amaçlamaktadır. Halihazırda derginin 36 sayısı bulunmaktadır. Derginin 2015 yılında kapanmasının sebebi beyaz evlilik konsepti altında kadın ve erkeklerin evlilik dışı aynı evde yaşamasını özendirmesi suçudur. Ancak dergi sonradan yayın hayatına devam etmiştir. Dergi, İran’ın kadınlara yönelik katı politikasına karşı toplumsal ve siyasi haklar ile kadınların yaşam alanı talep eden yaklaşımlarını duyurma ve paylaşma imkânı sunmaktadır. (Başar, 2020; Zenan Dergisi)
KAYNAKÇA
Başar, U. (2020, Temmuz). İran’da İslami Feminizm Hareketi. İRAM İran Araştırmaları Merkezi. https://www.iramcenter.org/d_hbanaliz/iranda-islami-feminizm-hareketi.pdf