Fransa Müslüman Öğrencileri, 1989 yılında “Fransız Öğrencileri İslam Birliği” (UISEF) adı altında kurulmuştur. 1950’lerden itibaren Fransa’ya eski sömürgelerinden çok sayıda öğrenci göç etmiştir. Öğrencilerin Fransa’daki eğitim koşullarının farklılığı ve kendi inançlarını paylaşacak toplulukların eksikliği bu birliğin kurulmasına sebep olmuştur. Birliğin amacı, yabancı öğrenciler için bir dayanışma ve karşılıklı yardım ağı sağlamaktı. 1990’lı yılların başında Körfez Savaşı ve Cezayir’deki iç savaşın etkisiyle Fransa’da basın ve medyada İslam hakkında tartışmalar ortaya çıktı. Birliğin adında geçen İslam kelimesi medyada ve yeni nesil üyelerinde köktenciliği çağrıştırmış, bundan dolayı birlik adını “Fransa Müslüman Öğrencileri” olarak değiştirmiştir. Birlik Fransız Cumhuriyetinin ilkelerine zıt düşmemeye özen göstererek İslam temelli çalışmalarını yürütmeye devam etmiştir.
2002 yılında Fransa’daki öğrenci temsilcisi seçimlerine katılan Birlik, İslamofobik iklime rağmen %7 oranında oy almıştır. Fransa’daki her türlü İslamofobik ve ırkçı söylem ve eylemlerle mücadele eden öğrenci hareketi, 13 Kasım 2015’te Paris’te gerçekleştirilen saldırının ardından kurban yakınlarıyla dayanışmayı ifade etmek ve ulusal birliği savunmak için “noussommesunis” kampanyası başlatmış ve bu kampanya bağlamında yayınladıkları video uluslararası toplumda büyük bir yankı uyandırmıştır. Fransa’daki yabancı öğrencilerin maddi ve manevi ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çalışmalar yürüten topluluk, 2020 yılında Ramazan’da başlattığı iftar kampanyasıyla 16 Fransa şehrinde binlerce öğrenciye gıda yardımları da sağlamıştır. Başlatılan bu kampanya Ramazan ayı dışında da sürdürülmektedir. Fransa Müslüman Öğrencileri, öğrencilerin hakkını savunmak ve eğitim şartlarının iyileştirilmesini sağlamak amacıyla hem üniversitelerin yönetimi hem de Paris’teki Üniversite ve Okul Çalışmaları Bölgesel Merkezinde (CROUS) çalışmalar yürütmektedir. EMF, öğrenciye yükseköğrenim sürecinde destek olmayı, hayatını iyileştirmeyi ve kampüse entegre olmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bunun için sosyal dayanışmayı pekiştirici kültürel, sosyal faaliyetler ve spor faaliyetleri düzenlemektedir. Öğrencilerin, özellikle de yabancı uyruklu öğrencilerin kampüslere entegrasyonunu sağlamak, öğrencileri etkileyen izolasyonla mücadele etmeye çabalamak üzere onları destekleyerek refahlarına katkıda bulunmaktadır. Üyeleri; güncel olaylar, entelektüel meseleler ve toplum konularında çalışarak Fransa’daki Müslüman varlığını normalleştirmek ve anlaşılmalarını kolaylaştırmayı hedeflemektedir ("Étudiants Musulmans de France Servir, aider et défendre l’étudiant", t.y.).
KAYNAKÇA
Étudiants Musulmans de France Servir, aider et défendre l’étudiant. (t.y.). Erişim Tarihi: 25 Şubat 2022, https://emf-asso.fr/