Genç Müslümanlar Birliği (UJM), genç Fransız Müslümanlar tarafından 1987 yılında Lyon’da kurulmuştur. Fransa’daki Müslümanlar kolektifinin bir parçasıdır. Dernek statüsünde olan kurumun amacı Fransız Müslüman toplumunun manevi, eğitim, sivil ve politik düzeylerdeki ihtiyaç ve isteklerini tespit etmek ve bunlar doğrultusunda hizmet faaliyetleri yürütmektir. Genç Müslümanlar Birliği, Fransız ve Avrupalı Müslümanların inanç ve dini ritüellerini daha iyi bir şekilde yaşayabilmeleri için çabalamaktadır.
Birliğin ortaya çıkış sebeplerinden biri Fransa toplumunda Fransız Müslümanların Arapça bilmeyişinden dolayı camilerden dışlanmış hissedip uzak kalmasıdır. Arapça bilmeyen Fransız Müslüman gençler Arapça bilmemenin eksikliğiyle İslam toplumundan uzak kalmanın yanı sıra Müslüman oldukları için kamusal alanlardan da dışlanmış ve ötekileştirilmiş hissetmişlerdir. Fransa’da Müslümanlar arasındaki gruplaşmayı dağıtmak ve bütün Müslümanların bir arada aynı çatı altında toplanabilmesini sağlamak amacıyla bu hareket başlatılmıştır. Hareketin Fransa’daki diğer Müslüman topluluklardan ve kurumlardan ayırt edici yönü, temel hedefin Müslüman kimliğin korunmasının yanı sıra Fransa’nın politik ve sivil gündemine dahil olmaktadır. Fransa’da yaşayan Arapça konuşan Müslümanlar menşe ülkelerinin politik gündemiyle meşgul olurken Fransa gündemine karışmamaları hareketin kurucuları tarafından bir sorun olarak tespit edilmiş ve bu yönde harekete geçilmiştir. Ayrıca siyasetin de maneviyat kadar önemli olduğunu vurgulan hareket hem manevi ve ahlaki hem de kamusal ve politik alanları kapsayan çalışmalar yürütmektedir. ("Historique de l’association UJM", 2015).
Ayrıca Hareketin kurucuları Hasan el-Benna’nın öğretilerinden, 1979 İran İslam Devrimi ve 1989 Cezayir İslami hareketin uyanışından etkilenmiştir. Müslüman Kardeşlerin mensuplarından Tarık Ramazan’ın hareket tarihinde önemli bir rolü bulunmaktadır. Hareketin tıkandığı 1995-1996 yıllarında Tarık Ramazan öncülüğünde kurulan “Müslüman Varlığı” adı altındaki oluşum hareketin Fransa’da ve dünya çapında tanınırlığını artırmıştır. Tarık Ramazan’ın konferansları hareket etrafında pek çok insanı toplamıştır. Uzun bir süre Tarık Ramazan ile devam eden ilişkiler Ramazan’ın Amerika’ya taşınmasıyla birlikte fiziki olarak sona etmiştir. Hareketin liderleri 1990 yılında Tevhid Merkezi adı atlında bir yayınevi kurulmuştur. Bu yayınevi temelde Fransızcayı editöryal yayınlarda ve faaliyetlerde ana dil olarak benimsemiştir. Günümüzde hâlen önemli yayınlar üretmeye devam eden yayınevi özellikle Dr. Tarık Ramazan, Dr. Mustafa Brahmi, Dr. Hani Ramazan ve İmam Muhammed Minta gibi önde gelen isimlerin çalışmalarını yayınlamaktadır. Bu yayınevi aracılığıyla hem yetişkinler hem de çocuklar için Kur’an, Arap dili, İslami İlimler, Düşünce kategorilerinde yayınlar üretilmektedir. Genç Müslümanlar Birliği, 2006 yılında Sahatibi Eğitim Merkezini açmıştır. Auvergne Rhone-Alpes bölgesindeki en büyük yetişkin eğitim kurumlarından biri olan merkez Eğitim alanında Arap dili, Kuran öğrenme ve İslami ilimlerin incelenmesine odaklanmaktadır. Fransa’daki Müslüman toplumu dini kimliğini korumak ve savunmak, İslâm maneviyatını yaygınlaştırmak ve daha adil ve daha insancıl bir toplum inşa etmeye katkıda bulunmak hedeflerini taşımaktadır. Sosyal, siyasi ve manevi alandaki çalışmalarıyla ve hizmetleriyle de günümüzde Avrupa’nın önemli bir Müslüman kuruluşudur. Kendine özgü dinamiklerle ortaya çıkan hareket perspektif ve kapasitesini geliştirerek çalışmalarını sürdürmektedir (Centre Tawhid Union Des Jeunes Musulmans, t.y.).
KAYNAKÇA
Centre Tawhid Union Des Jeunes Musulmans. (t.y.). https://www.ujm.fr/
Historique de l’association UJM. (2015). Centre Tawhid -Union Des Jeunes Musulmansmans. https://www.ujm.fr/2015/06/18/historique-de-lassociation-ujm/