İslam’da Kız Kardeşler (SIS), Malezya’da cinsiyet eşitliği hakkında mücadele eden bir kadın grubu tarafından başlatılan İslamcı feminist bir harekettir. Malezya’da 1984 yılında yürürlüğe giren İslâm Aile Hukuku bu grup tarafından yeterli bulunmamış ve eleştirilmiştir. Malezya’da Şeriat mahkemesinde uygulanan bazı mevcut yasaların Müslüman kadınlara karşı ön yargılı ve ayrımcı yasalar olduklarını iddia etmişlerdir. Grup, Müslüman kadınların haklarının savunulması için bu yasaların yeniden düzenlenmesini önermiştir.
Sekiz kadın öncülüğünde başlatılan hareket 1993 yılında “SIS forum in Malaysia” adı altın bir sivil toplum kuruluşu olarak tescillenmiştir. Hukuk reformlarına odaklanan SIS çalışmalarını demokrasi, insan hakları ve anayasacılık gibi daha kapsamlı meselelere kadar genişletmiştir. Haftalık olarak Kur’an buluşmaları düzenleyen grup, Müslüman kadınların günümüzde yaşadığı sorunlara çözüm bulmak amacıyla Kur’an-ı Kerim’in kadına bakışı ve kadın haklarını değerlendirişi hakkında incelemeler ve araştırmalar yapmaktadır. Bu bağlamda Kadın ve Erkek Allah Katında Eşit midir? (Are Women & Men Equal Before Allah?) ve Müslüman Erkeklerin Karılarını Dövmesine İzin Var mı? (Are Muslim Men Allowed to Beat Their Wives?) başlıklı kitaplar yayımlanmıştır.
Araştırma alanları yalnızca kadın hakları ve aile hukuku gibi meselelerle sınırlı kalmayan SIS; ulus inşası, yönetişim, İslamlaştırma ve modernitenin zorlukları gibi daha kapsamlı ve küresel meselelere odaklanmaktadır. İlk uluslararası konferansını 1992 yılında “Modern Ulus Devlet ve İslam” başlığıyla gerçekleştirmiştir. 1990’ların sonunda SIS, görevlerini demokratik ilkeleri Federal Anayasa tarafından güvence altına alınan temel özgürlüklerin korunması gibi daha geniş konuları kapsayacak şekilde genişletti. Ayrıca Malezya Hükümeti tarafından imzalanan insan hakları ilkeleri, uluslararası anlaşmalar ve sözleşmeleri takip ederek gündeme getirdiler (Kamaruddin vd., 2018).
SIS görev alanlarını savunuculuk, araştırma, sosyal yardım ve güçlendirme ve hukuk danışmanlığı olarak belirlemiştir. Savunuculuk alanında hukuk ve politika reformuna odaklanan SIS, politika yapıcıları medya, STK’lar ve halk tabanından kadın gruplarıyla ilişki kurarak İslam Aile Hukuku kapsamındaki konularda kamuoyunu bilinçlendirmek ve politikaları iyileştirmek amacıyla kampanyalar yürütmektedir. Araştırma alanında, yasal reform ve yeni politikaların geliştirilmesi adına araştırmalar yürütmektedir. Ayrıca SIS, MUSAWAH olarak bilinen küresel bir İslam Aile Hukuku reformu araştırma ve savunuculuk projesi başlatmıştır. Bunların yanı sıra SIS, kadınlara ve erkeklere İslam Aile Hukuku ve Şer’i Ceza Suçları Yasası kapsamındaki yasal hakları konusunda danışmanlık hizmeti vermektedir. SIS savunuculuk stratejileri ve ağ oluşturma konusunda girdi sağlayarak yerel ve uluslararası Müslüman kadın hareketleri arasında öncü bir rol oynamaktadır. SIS, araştırma ve çalışmalarıyla Müslüman hükümetler ve toplulukların yasa ve politikalarını etkilemeyi amaçlamaktadır.(Rhude, 2018; "We Ares Sisters in Islam")
KAYNAKÇA
Kamaruddin, Z., Yunus, S., Embong, R. ve Hashim, H. A. (2018). The History of Sisters in Islam. International Journal of Academic Research in Business & Social Sicences, 8(11), 551-558.
Rhude, K. (2018). Malaysia’s Sisters in Islam (SIS). Harvard Divinity School. https://rpl.hds.harvard.edu/religion-context/case-studies/gender/malaysias-sisters-islam