İslamofobi ve Irkçılığa Karşı Forum (FAIR), İslamofobi ve ırkçılık biçimindeki ayrımcılığa karşı kampanyalar yürüten Londra merkezli bir Müslüman topluluğu ve lobicilik grubudur. 2001 yılında, medyada İslam ve Müslümanlarla ilgili haberleri izlemek ve medya kuruluşlarıyla diyalog yoluyla İslamofobi örneklerine meydan okumak amacıyla bağımsız bir kurum olarak kurulmuştur. FAIR, İslamofobi ve ırkçılık konusunda farkındalığı artırmak ve bunlarla mücadele etmek, belirli İslamofobi ve ırkçılık olaylarını izlemek, dini ve ırk ayrımcılığını ortadan kaldırmak için çalışmak, İslam ve ırkçılık ile ilgili konularda kampanya ve lobi yapmak amacıyla kurulmuştur. Kuruluşundan bu yana, Birleşik Krallık’ta İslamofobi ile ilgili çok sayıda yayın yapmıştır.
FAIR, İngiltere’de dini nefrete yönelik kışkırtmayı yasaklayan 2006 Irk ve Dini Nefret Yasası’nın kabul edilmesi için kampanya yürüttü. 2002’de Lordlar Kamarası Seçilmiş Komitesi’ne “Dini Suçlar Yasası: Bir Yanıt” başlıklı bir muhtıra yayınlamışlar ve burada aşırı sağ İngiliz Ulusal Partisi’nin İngiltere’deki İslam’a ve Müslüman topluluğa karşı nefreti körükleyen bir dizi yayını gündeme getirmişlerdir. İngiliz hukukunda bazı toplulukların nefrete teşvikten korunurken diğerlerinin korunmadığını ve bir boşluk olduğunu ifade etmişlerdir. 1999 yılında İslamofobik söylemleri belgelemek ve görünür kılmak adına kurulan İslamofobi ve Irkçılığa Karşı Forum, kurulduğundan bu yana İslamofobik her türlü söz ve eylemlerin izlenmesi konusunda en ön saflarda yer almaktadır.
Bunun dışında İslamofobik söz ve eylemlere karşı makaleler ve analizlerle rasyonel ve sistematik cevap sunmaktadır. 2012 yılında Kanal 4’de İslam ve Müslümanlar başlıklı programın ardından İslamofobi ve Irkçılığa Karşı Forum’u Kültür, Spor ve Medya departmanı, medyada İslamofobinin nasıl inşa edildiğini detaylıca ele alan eleştirel bir program başlatmıştır. Bu programla birlikte esas sorunun Müslümanlar içinden yanlış “sterotipleştirme” ile Müslümanları aşırılıkçı, radikal ve problemli görmek olduğu iddia edilmiştir. Bu algıların kırılması noktasında kurumun önemli bir rolde yer aldığı görülmektedir (Contran & Lau, 2002). 2004 yılında FAIR, Müslüman Koleji ve Al-Khoei Vakfı ile ortaklaşa bir araştırma yürütmüş ve 11 Eylül saldırılarından bu yana ankete katılan Müslümanların yüzde 80’inin İslamofobiye maruz kaldığını; yüzde 68’inin kendilerine farklı davranıldığını; yüzde 32’sinin ise Birleşik Krallık’taki havaalanlarında ayrımcılığa uğradığını bildirmiştir. Kurumun ortaya koyduğu önemli yayınlar şu şekilde sıralanabilir: Terörle Mücadele Güçleri: Açık Bir Toplumda Güvenlik ve Özgürlüğü Uzlaştırmak: Tartışma Belgesi- Bir Müslüman Yanıtı. (2004, Londra) Hükümet Danışma Belgesine Bir Yanıt, Eşitlik ve Çeşitliliğe Doğru: İstihdam ve Irk Direktiflerinin Uygulanması. (2002, Londra)