Arapçada şeref anlamına gelen Karamah, Hukuk profesörü ve aynı zamanda İslami ilimler hocası Dr. Azizah Al Hibri'nin de aralarında bulunduğu müslüman kadın avukatlar tarafından kurulmuştur. Kuran’ı Kerimde “Biz Ademoğlu’na şeref verdik” ayetine dayanarak şeref verilmesi bakımından kadın ve erkek arasında fark olmadığı gündeme getirilmiştir. Dr. Al Hibri bu gerçekliğin tüm kadınlar ve toplum tarafından bilinmesi gerektiğini, İslam’ın inanç ve insan hakları arasında bir seçim yapmaya zorlamadığını belirterek bu kurumu kurmuştur. Karamah’ı kurarken, Dr. al-Hibri’nin en önemli amacı, Müslüman kadınların hakları konusundaki bilgilerini ilerletmek ve onları sivil toplumlarına ve küresel topluluğa daha fazla katılım yolunda ilerletmekti (Karamah Muslim Women Lawyers for Human Rights, t.y.).
1993’te kendini işine adamış küçük bir grup olarak başlayan kuruluş, hızla büyüyerek canlı ve seçkin bir organizasyona dönüşmüştür. Yıllar boyunca, Karamah’ın İslam ile ilgili yasal meselelere ilişkin görüşleri, ABD ve diğer hükümetlerin şubeleri, medya, akademisyenler ve bir dizi başka insan hakları kuruluşu dahil olmak üzere çeşitli izleyiciler tarafından talep edilmiştir. Bugün Karamah hem ABD’de hem de Avrupa ve Orta Doğu’da eğitim programlarını ve araştırma çalışmalarını genişletmeye odaklanan yetenekli bir ekibe sahiptir. Kurum, İslam dininin temel öğretilerinden hareketle patriarkal olmayan bir yaklaşım benimseyerek insan hakları alanında İslami ilkeleri vurgulamayı misyon edinmiştir. Karamah, kadın avukatların toplum içinde liderlik pozisyonunda olmalarını önemsediği için düzenli aralıklarla hukuk ve liderlik çalıştayları yapmakta ve dünya Müslüman kadınlarına ilham olmayı amaçlamaktadır. Birden fazla güne yayılan yoğun programıyla liderlik çalıştayı, İslam hukuku, liderlik ve çatışma yönetimi hakkında dersler ve tartışma programları içermektedir. Aynı çalıştayın yaz okulu versiyonu ile dünya çapında kadın avukatlar bir araya gelerek Müslüman dünyanın karşılaştığı sorunlarla ilgili tartışma programları icra etmektedirler.
Kurum güncel hukuk sistemi ile iştigal etmekle birlikte aynı zamanda İslam hukuku alanında da araştırmalar ve seminerler icra ederek İslami literatür ve pratiğe yönelik katkılar sunmaktadır. Karimah, ABD dışında Avrupa’da da örgütlenerek aynı faaliyetleri gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Kurum, çeşitli forumlara katılım sağlayarak Müslüman kadınların sorunlarını ve özelde Amerikalı Müslümanların zorlukları ve fırsatları hakkında bildiriler sunmaktadır. Kurumun yayınladığı makaleler bulunmakla birlikte eski tarihli olduğu bilinmektedir. Son dönemlerde makale gibi yazılı faaliyetlere önem vermekten ziyade sempozyum, çalıştay, webinar gibi sözlü faaliyetlere öncelik verdiği görülmektedir. Karamah’ın öncelikli hedefi kadınlar, sonra içinde bulunduğu topluluk sonra da tüm topluluk olarak ifade edilmektedir. Özel olarak ifade edildiğinde ise kurumun nihai gayesi Müslüman kadınları güçlendirerek hukuk ve İslam hukuku alanına katkı yapmalarını sağlamaktır. Müslüman kadınların bastırılmış ve ezilen anlatısını elimine etmek ve bu doğrultuda özellikle Müslüman kadınları eğitmek kurumun önemli bir amacı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadınlar hukuk, çatışma çözümü ve liderlik alanında eğitim öğretimini tamamlayarak İslam hukukunun kadına verdiği hak ve özgürlükleri ortaya koymaktadır. Karimah, cinsiyet eşitliğine dair ibareleri kullanmakta ve gerçekleştirdikleri eğitim programlarını cinsiyet eşitliğini İslam hukukuna göre yapmaya çalıştıklarını belirtmektedir. Bu noktada Karimah İslam hukukunun cinsiyet eşitliğini desteklediğini savunmaktadır.
KAYNAKÇA
Karamah Muslim Women Lawyers for Human Rights. (t.y.). https://karamah.org/