Kosova İslam Birliği 2008’de Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana ülkede yurt dışından gelen farklı dini grupların yarattığı olumsuz hava ile mücadele etmiştir. Kosova’daki geleneksel İslam anlayışından farklı olan bazı radikal eğilimli İslami hareketler ile mücadele eden ve bu konuda hükümet ile ortak paydada buluşan kurum, Kosova’nın tüm bölgelerinde faal olmasının da getirisiyle, özellikle Selefî İslam anlayışının popüler ve etkin olmasının önündeki en büyük engel vazifesi görmektedir.
II. Dünya Savaşı’ndan sonra Yugoslavya Devleti tarafından İslam Birliği’ne ait vakıfların alınmasından sonra, dini hayatın finansman açısından çöktüğü görülmektedir. Ancak İslam Birliği yetkilileri tarafından zekât, fitre, hac organizasyonu, kurban, kurban derileri gibi finansman kaynaklarının müftülükler vasıtasıyla bu merkeze toplanması sağlanmıştır. Her Müslüman için yıllık üyelik ödemeleri tespit edilmiştir. Gönüllü yardımlar ve buna benzer yardımlarla Yugoslavya’da ve Kosova’da İslam Birliğinin ayakta durması sağlanmıştır. Kosova İslam Birliği devletçe resmî bir kurum olarak tanınsa da devlet bütçesinden yardım alamaması nedeniyle temel maddi sorunlar yaşamakta ve toplanan yardımlarla din hizmetlerinin sürdürülebilirliği yolunda engellerle karşılaşmaktadır. KİB, 1998‐1999 savaşı sırasında tahrip edilen camilerin onarılması, İslam eserlerinin korunması ve restorasyonu gibi projelerin gerçekleşmesine öncülük etmektedir. Bu projeleri yürütürken İslam ülkelerinden maddi destek sağlamakta, Türkiye’den de Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı, TİKA başta olmak üzere vakıf, dernek ve belediyelerle ortak çalışmalar yapmaktadır.
KİB’nin hâlihazırda mücadele ettiği alanlar başta eğitim ve istihdamda başörtüsüne serbestlik tanınması ve Osmanlı’nın bölgeden çekilişinden sonra başlayarak özellikle Yugoslavya döneminde el konmuş Müslüman vakıf mülklerinin iadesidir. Kosova İslam Birliği bölgesel ve uluslararası muadili kurumlarla işbirliği yapmaya özen göstermektedir. Bu itibarla 2015 Ramazan ayı programı çerçevesinde Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı yardımıyla Türkiye’den 34 hafız gönderilmiş ve ülkenin farklı bölgelerine dağıtılarak hizmet vermeleri sağlanmıştır. Ayrıca Ramazan’da gıda paketi dağıtımı da gerçekleştirilmiştir. Ramazan ayı boyunca farklı şehirlerde iftar çadırları kurulmuştur. Kosova İslam Birliği Ramazan ayında Arnavutluk’ta imamların olmadığı bölgelerde de 25 imam görevlendirmiştir. 2015 senesinde yapılan toplantıda, başkanlık İslam Birliği şemsiyesi altında hizmet verecek bir televizyon kanalının kurulması kararını almıştır. Kosova İslam Birliği, Kosova hükümeti ile sürekli işbirliği içindedir. Bu bağlamda hükümetin ekstremizm, radikalizm ve terörü engelleme strateji planlarında ortak çalışmalara katılmıştır. İslami Araştırmalar Fakültesi, Medreseler ve diğer kurumlar, eğitim, akademik, idari ve mali konularda özerkliğe sahip olup İslam Birliği Başkanlığı tarafından atanan kişilerce yönetilir. İşlerin takibi ve kurumların giderleri İslam Birliği, İslam Birliği Konseyleri ve Beytü’l‐Mal aracılığıyla karşılanır. Kosova İslam Birliği’nin amacı, bölgedeki dini yaşamı planlamak, düzenlemek, koordine etmek, denetlemek ve bunun uygulanmasını sağlamaktır.
KİB, organ ve kurumları aracılığıyla Müslümanların İslami kurallara uygun olarak yaşamalarını, İslam dini bilincini korumayı, Müslümanların sosyal, ekonomik, bilimsel, kültürel ve manevi gelişmelerini sağlamayı görev edinmiştir. KİB, Kosova’daki yaşamın İslam dinine uygun olmasında öncü, sembol bir konumdadır. Aynı zamanda Avrupa’da yaşamakta olan Müslüman vatandaşlara hizmet etmek için İlahiyatçı yetiştirmekte ve görev almalarına yardımcı olmaktadır. Bunun yanında yine Avrupa’daki Kosovalı Müslümanların inanç ve kültürleriyle bağlantılarını sağlamlaştırmak için çeşitli seminer ve konferanslar düzenlemektedir.