Makedonya’da yaşayan Türk nüfusu ve kurdukları Sivil Toplum Kuruluşları arasında iş birliği ve koordinasyon bulunmamaktaydı. Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Mehmet Taşer’in girişimleriyle 2002 yılında 33 STK başkanının katılım sağladığı bir toplantı düzenlenmiş ve 2003 yılında Makedonya Türk Sivil Teşkilatları Birliği-MATÜSİTEB kurulmuştur. Birliğin hâlihazırdaki başkanı Fadıl Hoca’dır. 2015 yılına gelindiğinde MATÜSİTEB platformunda 65 tane STK’nın üye olduğu görülmektedir. MATÜSİTEB TİKA’nın desteğiyle faaliyetlerini gerçekleştirmenin yanında kurslar, seminerler, konferanslar, yayınlar ve burs gibi faaliyetler de icra etmektedir.
MATÜSİTEB siyasi arenada da aktif görüş bildirmekten çekinmemiş ve Türklerin parlamentoda temsiliyetinin artırılması için seçim kanununda değişiklik yapılması gerektiğini bildirmiştir. Bu bağlamda MATÜSİTEB’in talebi tek seçim bölgesi ile seçimlerin gerçekleştirilmesidir. Kuzey Makedonya’da varlığını sürdüren Türk toplumunun hükümette bir devlet bakanı ve mecliste iki milletvekili bulunmaktadır. 2003 yılında kurulan MATÜSİTEB’in başkanlığına yönetim kurulunun oybirliği sonucunda Türk Kadınlar Derneği Başkanı olan Sıdıka Ağa getirilmiştir (Çolakoğlu, 2011). Makedonya’daki Türk sivil toplum kuruluşları için hem bir çatı kuruluş hem de danışma kurulu olarak işlev gören kurum, Makedonya Türklerinin dini, milli, kültürel değerlerini muhafaza etmek, Makedon toplumunun yozlaşmasına engel olmak amacıyla kurulmakla birlikte Makedon Türklerinin haklarını ve çıkarlarını muhafaza etme görevini de üstlenmiştir. Bunun yanında Makedon toplumu içerisinde Türklerin toplumun bir parçası olarak algılanması ve iyi ilişkiler geliştirilmesi önem arz etmektedir. Demokratik değerleri benimseyen kurum, Makedon Cumhuriyeti’nin anayasasına bağlı kalarak faaliyetlerini yürütmektedir.
MATÜSİTEB’in kurulmasından önce Türk STK’larının dayanışma içinde faaliyet yürütebilmesi için Makedonya Kültür Bakanlığı'nda Milli Toplulukların Kültürünü Geliştirme ve Doğrulama Dairesi kurulmuş ancak yeteri kadar etkili olmamıştır. MATÜSİTEB’in kurulmasıyla STK faaliyetleri daha güçlü bir şekilde devam etmiştir. Makedonya’da çeşitli amaçlarla kurulmuş ancak özellikle Türk kimliğinin yaşatılmasını ve korunmasını sağlayan kurumların koordinasyon eksikliği sebebiyle MATÜSİTEB önemli bir rol oynamaktadır. Makedonya’daki Türk STK’ların Türk kültür ve kimliğini muhafaza etmek adına sosyal, kültürel ve eğitim faaliyetlerini daha etkin yürüttüğü söylenebilir. Özellikle bu faaliyetlere STK’ların dahil olmasıyla birlikte Türk kültürünün geleceği için umutla hareket edilmektedir. Struga, Resne, Üsküp, Gostivar ve Ohrid’deki gençlik kollarının aktif faaliyetleri MATÜSİTEB’in katkılarıyla güçlenmektedir.