Kuveyt Üniversitesi’ne bağlı bir akademik enstitü olan Şeriat ve İslami Çalışmalar Enstitüsü merhum Emir Şeyh Jaber Al-Ahmad Al-Sabah’ın isteğiyle 1982 yılında kuruldu. Şeriat ilimlerini öğretmek, bu ilimleri yerel ve küresel toplumda yaymak, ortaya çıkan sorunlarla ilgili etik araştırmalar yapmak, İslam dünyasındaki kaynaklarla uyum sağlamak ve şeriat ilimleriyle kamu ve özel sektör arasında koordinasyon geliştirmek kurumun hedeflerindendir. İslam hukukunda uzmanlaşmış, İslami hükümleri eğitim yoluyla yaymayı amaç edinen bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Kurum ilkelerini adalet, ekip çalışması, sorumluluk, etkili liderlik, hesap verilebilirlik olarak tasniflendirmektedir. İslami kavramları öğütlemek ve Allah’ın hükümlerinin bilgisini yaymak ve kadınların İslam hukuku alanında uzmanlaşmalarının önünü açmayı amaçlamaktadır.
Kuveyt’i İslam’a adanmış merkez bir ülke yapmak ve yaptıkları çalışmalarla İslam ülkeleri ve halklarına katkı sağlamak hedefleri arasındadır. Kurum dört bölümde eğitim sunmaktadır: Karşılaştırmalı Hukuk ve Şeriat Politikaları, Tefsir ve Hadis, Fıkıh ve Kaynakları bölümü, Doktrin ve Dava Dairesi. Kurumda Karşılaştırmalı Hukuk ve Şeriat Politikaları adlı alanda temel İslami ilimlerin yanı sıra İslam’da Uluslararası İlişkiler, Doğu Siyaseti, Çağdaş Finansal İlişkiler, İslam Ekonomisi, Hüküm Ayetlerinin Tefsiri, Hukuk Teorileri gibi dersler verilmektedir. Bölüm hukuk fakültesi öğrencileri için de bazı dersler sunmaktadır. “İslam Kültürü” dersi de tüm üniversite fakültelerinde verilmektedir. Bölümün dini yaymak amacıyla cuma vaazları, şeriat kursları, dini seminerler, radyo, televizyon programlarıyla katkı sunmayı amaçlamaktadır. Fıkıh ve Kaynakları bölümünde meseleler karşılaştırmalı biçimde analiz edilmektedir.
Yıllık olarak Şeriat ve İslam Araştırmaları dergisini yayımlamaktadır. Dergi ilk sayısını 1984 yılında nisan ayında yayımladı. Hem Arap hem de Müslüman dünyadaki çeşitli üniversite ve fakültelerden akademisyenler dergiye katkı vermektedir. Kuran tefsirleri, gelenekler, fıkıh, iktisat ve İslami eğitim, rapor konferansları, çağdaş İslami kitap ve fetva incelemeleri ve benzeri çalışmalar dergide yer almaktadır. Örneğin derginin 2021 yılında yayımlanan 36. sayısında kader ve irade gibi felsefi konuların yanı sıra kadın-erkek arasındaki miras dağılımı gibi fıkıh konuları; ayrıca güncel meselelere dair hükümlerin de yer aldığı makaleler bulunmaktadır.