Devlet destekli bir sivil toplum kuruluşu olan King Abdul-Aziz Al Saoud İslami Araştırmalar ve Beşeri Bilimler Vakfı Fas’ın Kazablanka şehrinde 12 Temmuz 1985’te kurulmuştur. Vakıf, Faslı bir hukuk ortaklığı olarak kurulmuştur. Kamu yararına çalışan bir tüzel kişiliktir. Farklı sektörlere ait kişilerden oluşan bir yönetim kurulu tarafından yönetilmektedir. Kurulan vakıf üniversitelerine, akademik kuruluşlara, özel sektöre ve kamuya sosyal ve beşeri bilimler alanında bilimsel araştırma yapma hizmeti sağlamaktadır.
Vakfın web sitesinden bibliyografik veri, kitap, ders, makale gibi birçok kaynağa ücretsiz olarak erişilmektedir. Fransızca bibliyografyası 1.5 milyon kayıt içermektedir. El yazmalarını dijitalleştirerek kullanıcıların hizmetine açmaktadır. Fas ve yurt dışında seminer ve konferanslar düzenlemektedir. Vakıf “İbn Rüşd Dijital Kütüphanesi” adlı dijital kütüphaneye sahiptir. Dijital kütüphanesinde el yazmalarının yanı sıra nadir eserler, dergiler, animasyonlar, fotoğraf arşivleri de bulundurmaktadır. Kurum Mağrib bölgesindeki bilimsel çalışmalara odaklanmaktadır. Kütüphanesinde sosyal bilimler ve İslami araştırmalar ve özellikle Arapça, Berberi, Fransızca birçok dilede yaklaşık 665.900 cilt kitap ve belgesel kayıtları içeren zengin belge koleksiyonuna sahiptir. Bu kütüphane, Arap Müslüman Çalışmaları ve teorik referanslar bir yana, Mağrip Çalışmaları ile ilgili en zengin koleksiyonlardan birine ev sahipliği yapmaktadır. Çalışma dilleri Arapça, Fransızca, İngilizce ve İspanyolcadır.
2008 yılında kurum “Genç Araştırmacıları Destekleme Programı” projesini başlatarak tezlerin ve üniversite tezlerinin yayımlanmasını sağlamaktadır. Fas ve Mağrip’teki özel sektörün gelişmesini sağlamak için forumlar ve eğitim kursları düzenlemektedir. İnternet aracılığıyla ve kitap fuarları düzenleyerek okuma ve çeviri çalışmalarını teşvik etmektedir. Ayrıca sanat kitaplarına dair çeşitli dillerde kitap tanıtımları düzenlemektedir. Dünya tarihi, modernite, İslam, tasavvuf ve birçok konuyu ele alan kitap ve yazar merkezli seminerler ve konferanslar düzenlemektedir. Katologlama teknikleri ve yayıncılık üzerine eğitim kursları düzenlemektedir. Çeşitli uluslararası kurumlarla iş birliği kurmaktadır. Venedik merkezli Oasis dergisi ve Birleşik Arap Endeksi Merkezi ile bağlantı kurmaktadır. Arap dijital kütüphaneciliğini ve Mağrib bölgesindeki yayıncılığı geliştirmeyi hedeflemektedir.