Abdulvahab El-Messiri, Ekim 1938’de Mısır’da doğmuştur. İskenderiye Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngilizce Bölümünden mezun olduktan sonra öğretim görevlisi olarak akademik hayatına başlamıştır. 1964 yılında ABD’deki Colombia Üniversitesinde Karşılaştırmalı İngilizce Bölümünde yüksek lisansını ve 1969 yılında Richard Üniversitesi’nde doktorasını tamamlamıştır. El Messiri aynı üniversitede Edward Said ve Noam Chomsky ile tanışıp yakın arkadaşlıklar kurmuştur (Temmam, 2010). Mısır’a döndükten sonra İskenderiye Üniversitesine geri dönmüş ve ardından Ain Şems Üniversitesi, Kral Suud Üniversitesi (1983-1988), Kuveyt Üniversitesi olmak üzere birçok Arap üniversitesinde ders vermiştir. Malezya İslam Üniversitesi ve Nasır Askeri Akademisi’nde misafir profesör olarak görev yapmıştır. Ayrıca ABD’nin Virginia eyaletine bağlı Pleisberg kentindeki Pleisberg İslami ve Sosyal Bilimler Üniversitesinde Mütevelli Heyeti üyesi görevini üstlenmiştir.
Çok yönlü bir çalışma hayatına sahip olan Abdulvahab El-Messiri, Al-Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde çalışmıştır. Ayrıca New York’ta BM’ye bağlı olarak Arap Birliği’nin kültür ateşesi olarak görev yapmıştır. Yayıncılık kanadında da aktif olarak çalışmalarını sürdüren yazar Malezya, İran, ABD, İngiltere ve Fransa’da yayımlanan bir dizi yıllıkta editör danışmanı olarak görev yapmıştır.
Modernitenin sunduğu insan anlayışını eleştiren yazar laiklik, Yahudiler, yeni dünya düzeni, yolsuzluk, kimlik, insan, ahlak ve birçok konu üzerine çalışmaları bulunmaktadır. “Aşkın insan” görüşünü savunan yazar, insanı maddenin ötesinde bir varlık olarak görmektedir (Temmam, 2010). Başlangıçta Marksist bir düşünceyi takip eden yazar insana karşı hiçbir zaman maddeci bir yaklaşmadığını belirtmektedir (Temmam, 2010).
Kalemin Dansı, Göstergenin Oyunu Seküler Emperyalist Epistemoloji, Ön Yargı gibi birçok kitabı Türkçeye çevrilmiştir. Kalemin Dansı Göstergenin Oyunu Seküler Emperyalist Epistemoloji adlı kitabında Batı düşüncesinin emperyalizmle ilişkisini, demokrasi ve evren anlayışı gibi konuları irdelemiştir. Dil ve Mecazlar isimli kitabı ve Yahudiler, Yahudilik ve Siyonizm adlı ansiklopedisi bulunmaktadır. Hamburger Medeniyeti adlı eserde Dr. Abdulvahab El-Messiri’nin Timetürk gazetesindeki köşe yazıları ve makaleleri bir araya getirilmiştir. Yazarın vefatının ardından Timetürk gazetesinin öncülüğüyle yayına hazırlanan bu kitapta siyonizm, İslam ve El-Messiri’nin felsefe ve din alanındaki tartışmalarına yer verilmektedir. Dr. El-Messiri’nin öykü kitapları ve bir çocuk şiiri kitabı yayımlanmıştır. Ayrıca El-Messiri’nin Rıhleti El-Fikriyye adlı bir otobiyografi kitabı da bulunmaktadır. Bu kitapta düşünce dünyası ve hayata bakış açısını ele almaktadır. Türkiye’de yayın yapan “Timetürk” ve “Dünya Bülteni” adlı sitede yazılarına yer verilmiştir. Dünya Bülteni ile yaptığı röportajda Batı ile diyalog, Siyonizm, yönetim ve demokrasi olmak üzere birçok konuda düşüncelerini paylaşmıştır. Aktif siyasete de katılan el- Messiri “Kifaye” hareketinin yönetiminde yer almıştır. Dr. Abdulvahab El-Messiri, hastalıkla uzun bir mücadelenin ardından 3 Temmuz 2008’de vefat etmiştir
KAYNAKÇA
El-Messiri, A. (t.y.). “نبذة عن المسير” http://www.elmessiri.com/
Kendir, H. (2007, 21 Mayıs). ‘İnsandan Allah’a ulaştım’ . Dünya Bülteni https://www.dunyabulteni.net/arsiv/8216insandan-allah8217a-ulastim8217-h14578.html
Temmam, H. (2010). Abdulvahab El-Messiri’nin Zihin Dünyası. Hamburger Medeniyeti.İstanbul: MANA Yayınları.