1949’da Irak’ın Karadağ semtinde doğan Şeyh Dr. Ali Mohiuddin Al-Qaradaghi, Uluslararası Müslüman Alimler Birliği’nin Genel Sekreteridir. Tahran Müslüman Okulları Birliği, Uluslararası İslami Fıkıh Akademisi, İslam İş Birliği Teşkilatı ve Avrupa Fetva ve Araştırma Konseyi dahil olmak üzere birçok İslami örgütün üyesidir. 1988’de kurulan İslami Kürt Birliği’nin kurucusu ve başkanı aynı zamanda Süleymaniye şehrindeki İnsani Gelişme Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanıdır. Qatar First Bank (QFB) Şeriat denetim kurulu başkanı ve Katar Ulusal Bankası, Dubai İslam Bankası (Dubai Islamic Bank), Doha Bank İslam Şubesi (Doha Bank Islamic Branch), Katar Sigorta (Qatar Insurance), Körfez Yatırım Evi (Gulf Investment House) gibi çeşitli İslami kurum ve bankaların şeriat denetim kurullarının üyesidir. Bağdat Üniversitesi’nde Şeriat bölümünde lisans derecesi almış, Kahire El-Ezher Üniversitesi’nde aynı bölümde doktora yapmıştır. İslam ekonomisi ve karşılaştırmalı hukuk alanında çok az sayıda yazılan eserin müellifidir. İslami finans ve bankacılık alanındaki güncel konular üzerine birçok araştırma makalesi yayımlamıştır. İslam hukuku ve İslam düşüncesi dahil olmak üzere çeşitli konularda yayınlanmış sekizden fazla kitabı ve çeşitli yayın aşamalarında altı yeni kitabı bulunmaktadır.
Akademik yayınlarının olmasının yanında Al-Qaradaghi’nin pozisyonları önemli ölçüde pratiğe hitap eden İslam hukuku, fetva ve içtihat alanlarındadır. Hızla ilerlemekte olan biyomedikal, teknoloji, finans ve benzeri çağdaş gelişmeler ve sorunlara karşı İslami perspektif sunma çabasındadır (Safwa Islamic Bank, t.y.).2016 yılında yayımlana Yüksek Şeriat Hedefleri ve Kriterleri Işığında Etik İlkelerin Formüle Edilmesi başlıklı çalışmasında biyomedikal etiğe dair İslami bir bakış açı geliştirmek amaçlanmıştır. Şeriatın temel prensiplerinden olan dinin, hayatın, malın, neslin, onurun ve aklın korunmasına meşru devleti ve toplumun bütünlüğünü korumak olmak üzere iki prensip daha eklemektedir. İkinci bölümde biyomedikal prensiplere yer vermiştir ve temel olarak kesinlik şüpheyle geçersiz sayılamaz ve zarar verilemez ilkelerine bağlı kalınarak biyomedikal etik açıklanmaya çalışılmıştır (Al-Qaradaghi, 2018).
2017 yılında Çağdaş Çevresel Zorlukları Ele Almak İçin Bir Çerçeve Olarak Şeriat adlı çalışmasında Kur’an ve Sünnetin çevrenin korunmasıyla ilgili hükümlerine değinerek çevresel dengenin korunması üzerine ekolojik bir teori oluşturmayı amaçlamıştır. Kitapta Makasıd-ı Şeriat’e göre canın, neslin, aklın, malın korunmasını mümkün kılan en temel unsurun çevrenin korunması olduğu sonucuna ulaşılmış, çevresel dengenin korunması tüm toplumların hayatiyeti için temel bir faktör olarak sunulmuştur. 2019 yılında yayımlanan İslam Finansının Yüksek Hedefleri (Makāsıdü’ş-Şerîa) adlı çalışması, Şeriatın amaçları ile finans, birey, devlet ve toplum arasında nasıl bir ilişki kurulmaktadır sorusunu yanıtlamaya çalışan bir eserdir. Bu zamana kadar İslam finansı adı altında yapılan İslam bankaları ya da İslami gelişim bankaları gibi girişimlerle ne kadar yol alındığı, İslam finansı ana akım ekonomi ve finansa hangi açıdan referans olacak bir paradigmaya sahip olduğu kitapta tartışılan konular arasındadır (Al Qaradaqhi ve Abozaid, 2017).
KAYNAKÇA
Al-Qaradaghi, A. (2018). Formulating Ethical Principles in Light of the Higher Objectives of Sharia and Their Criteria. Islamic Perspectives On The Principles of Biomedıcal Ethics: Muslim Religious Scholars and Biomedical Scientists in Face-To-Face Dialogue with Western Bioethicists (ss. 317-339). https://doi.org/10.1142/9781786340481_0015
Al Qaradaqhi, A. ve Abozaid, A. (2017). The Higher Objective of Islamic Finance. F. Jomaa Ahmed (Ed.), Islam and Applied Ethics. Hamad Bin Khalifa University Press.
Safwa Islamic Bank (t.y.). His Eminece Prof. Dr. Ali Muhieddin Al-Qaradaghi. Son Erişim Tarihi 01 Mart 2022, https://www.safwabank.com/en/members/professor-ali-mahey-al-deen-algurdaghy/