Hurşid Ahmet Pakistanlı bir iktisatçı, filozof, politikacı, İslamcı aktivist ve İngiltere’deki İslam Vakfı’nın kurucularındandır. 1948’de Hindistan yarımadasının bölünmesinden ve Pakistan’ın kurulmasından sonra Hurşid Ahmed ve ailesi Batı Pakistan’a göç etmiştir. Hurşid, devlet Ticaret ve Ekonomi Koleji’ne kaydolmuş İktisada ve Cemaat-i İslami’ye ilgi duymaya burada başlamıştır. Hurşid Ahmed, 1958’de Adam Smith’in “Görünmez El ve Kapitalizm” üzerine yazdığı tezini savunduktan sonra 1962’de Karaçi Üniversitesi İslami Çalışmalar alanında yüksek lisans derecesi ile mezun olmuş ve 1965’te Birleşik Krallık’ta doktora yapmak için burs kazanmıştır. Ahmed, Leicester Üniversitesi’ne kaydolmuş ve Ekonomi Fakültesi’nde eğitime başlamıştır. İslam ekonomisi hukuku üzerine olan doktora tezini 1967-68’de savunmuş; 1970 yılında İngiltere Leicester Üniversitesi’nde Çağdaş Felsefe dersleri vermeye başlamıştır.
Prof. Hurşid Ahmed, Pakistan’da 1978’den 1979’a kadar Planlama Komisyonu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştır. Ayrıca Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde bulunan Kral Abdul Aziz Üniversitesi’nde danışman olarak görev yapmıştır. ABD, İngiltere ve dünyanın pek çok ülkesinde bulunan İslam ve ekonomi üzerine çok sayıdaki uluslararası kuruluşlara üyedir. İngilizce’de yirmi altı, Urduca’da yaklaşık on sekiz kitap yazmış ve çok sayıda dergiye katkıda bulunmuştur. Şimdiye kadar doksan civarında Uluslararası Konferans ve seminere katılmıştır (Senate of Pakistan, 2012). Hurşid Ahmed, Cemaat-i İslami Pakistan’ın Başkan Yardımcısı ve hem İslamabad Politika Çalışmaları Enstitüsü hem de Birleşik Krallık İslami Vakfı’nın Kurucusu ve Başkanıdır. 1980’lerde ülkenin ulusal ekonomisini İslamileştirme göreviyle kurulan Planlama Komisyonu’na başkanlık ettiği sırada Ziya-ül Hak yönetiminde de politika danışmanı olmuştur. 1985’te senatoya seçilmiş ve 1991’de altı yıllık bir dönem için yeniden senatör seçilmiştir. 1991’den beri Senato Daimi Finans, Gelir ve Ekonomik İşler Komitesi Başkanı ve Planlama, Kalkınma ve Nüfus Refahı ile Diyanet İşleri ve Azınlık İşleri Daimi Komitelerinin üyesidir. Aynı zamanda senatonun Devlet Güvenceleri Fonksiyonel Komitesi üyesidir. 2012 yılına kadar Senato’da görev yapmıştır (The American Muslim (TAM), t.y.).
1949’da Müslüman Ekonomist’te Pakistan bütçesi hakkında ilk makalesini yazmıştır. İslam İktisadı Çalışmaları eseri, ortaya çıkan sosyal disiplinlerden birini temsil eder ve İslam İktisadı Çalışmaları’nın yayımlanması bu sürecin güçlendirilmesini ve ilerletilmesini hedeflemiştir. Kral Abdülaziz Üniversitesi, Şubat 1976’da Mekke’de “Birinci Uluslararası İslam Ekonomisi Konferansı”nı düzenlenmiştir. Bu konferans, Müslüman iktisatçılara ve şeriat uzmanlarına, ekonomi alanındaki önemli konu ve temalar üzerine yapılan tartışmalara katılma fırsatı sağlamıştır. Profesyonel ekonomistler ve geleneksel İslam âlimleri tarafından temsil edilen bu iki uzmanlık alanının ortak sorunlarını birlikte düşünme şansı, yakın tarihte bir ilktir. Konferansta seçilen makaleler, biri İngilizce ve diğeri Arapça olmak üzere iki cilt şeklinde yayımlanmıştır. Çağdaş Ekonomik Zorluklar ve İslam adlı kitap, II.Dünya Savaşı’ndan sonra oluşturulan Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası (WB) ve Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması’nın (GATT) oluşumunu ve hedeflerini anlatmıştır. Bu kurumların farklı ülkeler ve hareketler tarafından nasıl karşılandığını açıklamıştır. Kitap, sosyalizmin ve kapitalizmin başarısızlığından bahsetmektedir. Yazar, bu olayların devamı niteliğindeki güncel ekonomik zorlukları, artan sıkıntıları ve bu zorlukların üstesinden gelmek için yapılabilecekleri anlatmıştır. İslam: Anlamı ve Mesajı adlı kitap İslam dünyasına bir pencere açmış Müslümanların inançlarının, değerlerinin, sosyal ilkelerinin, kültürel kurumlarının ve çağdaş sorunlarının çoğunu kapsamıştır.
KAYNAKÇA
Senate of Pakistan. (2012, 21 Aralık ). Senators Prof. Khurshid Ahmed. http://archive.is/kRnK
The American Muslim (TAM). (2005, 5 Ekim). Ahmad, Khurshid. Son Erişim Tarihi 03 Mart 2022, http://theamericanmuslim.org/tam.php/features/articles/ahmad_khurshid/