Israr Ahmad (26 Nisan 1932- 14 Nisan 2010), dünyaca ünlü Pakistanlı bir İslam ilahiyatçısı, filozof ve İslam alimidir. Özellikle Güney Asya’da olduğu kadar Orta Doğu, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’daki Güney Asyalı Müslümanlar tarafından da takip edilmiştir. Tanzeem-e-Islami’nin kurucusudur. Israr Ahmad, 26 Nisan 1932’de Britanya Hint İmparatorluğu’nun Doğu Pencap eyaleti Hisar’da doğmuştur. Babası, ailesini Hisar’dan Montgomery’ye, şimdiki adıyla Sahiwal, Pencap Eyaleti’ne yerleştirmiştir. Aynı zamand babası İngiliz Hükümeti’nde memurluk yapmıştır.
Yerel bir liseden mezun olduktan sonra Ahmad, 1950’de King Edward Tıp Üniversitesi’ne katılmak için Lahor’a taşınmıştır. 1954’te King Edward Tıp Üniversitesi’nden MBBS derecesini almış ve tıp uygulamaya başlamıştır. Ayrıca 1965 yılında Karaçi Üniversitesi’nden İslam Araştırmaları alanında yüksek lisans derecesini almıştır. Ahmad, Bağımsızlık Hareketi’nde kısa bir süre Müslüman Öğrenci Federasyonu için çalışmış ve 1947’de Pakistan’ın kurulmasının ardından İslami Cemiyet-i Talaba için çalışmış ve daha sonra 1950’de Ebul Ala Mevdudi liderliğindeki Cemaat-i İslami’ye katılsa da sonrasında örgütten ayrılmıştır. Ahmad, 1947 öncesi dönemde Cemaat’in benimsediği devrimci metodoloji ile bağdaşmaz olduğuna inandığı ulusal siyasete dahil olması nedeniyle Nisan 1957’de Cemaat-i İslami’den istifa etmiştir ("Prominent scholar Dr Israr Ahmed dies", 2010).
İslam ve felsefeye olan ilgisi artan Ahmad, 1960’larda Sindh Eyaleti Karaçi’ye taşınmıştır. Dr. Israr Ahmad, 1972’de Markazi Anjuman-i-Khuddamul Kur’an’ı, 1975’te Tanzeem-i-Islami’yi ve 1991’de Tehrik-i-Khilafat’ı kurmuştur. Anjuman-i-Khuddamul Kur’an, Tanzeem-i-Islami ve Tehrik-i-Khilafat gibi birçok örgütün altında Suudi Arabistan başta olmak üzere Pakistan, Hindistan ve Körfez ülkelerinden takipçileri vardır. Dr. Israr, bağımsızlık hareketi sırasında Müslüman Öğrenciler Federasyonu için ve Pakistan’ın kurulmasının ardından İslami Cemiat-i Talaba için kısa bir süre çalışmıştır.
İslam ve dinin farklı yönleri hakkında dokuzu İngilizce’ye çevrilmiş 60 kitabı vardır. Kur’an’a dayalı İslam Felsefesine olan ilgiyi artırmak için çok emek harcamıştır (Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, t.y.). Sosyal medyada oldukça aktif bir kişilik olan Israr Ahmad’in konuşmaları Youtube ve diğer sosyal medya platformlarına yüklenmiştir. YouTube kanalının iki milyondan fazla abonesi ve 215.751.663’ten fazla görüntülemesi vardır. Instagram hesabının 74 binden fazla takipçisi ve 760’tan fazla gönderisi vardır. Tefsir ve beyan derslerinin duygusal yoğunluğu fazla olan etkili konuşmalar olduğu bilinmektedir. Modern demokrasiyi ve seçim sistemini eleştiren Dr. Ahmad, İslami bir devlet başkanının seçilmiş bir meclisin çoğunluk kararlarını reddedebileceğini savunmuştur. Bunun yanında, Müslüman dünyasının manevi ve entelektüel merkezinin Arap dünyasından alt kıtaya kaydığı ve Pakistan’da Hilafet’in kurulması için koşulların diğer Müslüman ülkelere göre çok daha uygun olduğunu düşünmüştür. 14 Nisan 2010’da Pakistan’da kalbinin durması sebebiyle 77 yaşındayken ölmüştür.
KAYNAKÇA
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi. (t.y.). Prof. Dr. Israr Ahmed Khan. https://if.asbu.edu.tr/index.php/tr/personel/prof-dr-israr-ahmed-khan
Prominent scholar Dr Israr Ahmed dies. (2010). https://www.dawn.com/news/857508/prominent-scholar-dr-israr-ahmed-dies