Mutaz al-Khatib, Hamad Bin Khalifa Üniversitesi’nde Metodoloji ve Etik Doçenti ve Brill tarafından yayınlanan İslam Etiği Çalışmaları (Studies in Islamic Ethics) ve İslam Etiği Dergisi’in (Journal of Islamic Ethics) yayın kurulu üyesidir. Araştırma alanları arasında etik ve ahlak felsefesi, İslam hukuku (fıkıh); Hadis eleştirisi; Şeriat (maqāṣid al-Sharīʿa) ve İslami entelektüel tarih yer almaktadır. Al-Khatib, Berlin’deki ZMO’da (2006) misafir araştırmacı ve Berlin Transregionale Studien Forumu’nda (2012-2013) misafir araştırmacı görevlerinde bulunmuştur. Daha önce Beyrut İslam Üniversitesi, Katar Üniversitesi ve Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak çalışmıştır.
Al-Khatib, el-Multaqā el-Fikrī li-l Ibdā’nin (İnovasyon Entelektüel Forumu, 1999) kurucu üyesi olmakla birlikte ve El Cezire Kanalı’nda (2004-2013) “Al Sharia wa-layāt” programının sunucusu olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda IslamOnline.net’te “Islam and Contemporary Affairs” bölümünün genel yayın yönetmenliğini yapmıştır. (2003-2008) ("Dr. Mu’taz A. Al Khatib", t.y.); ("Dr. Mutaz Alkhatib (PhD)", t.y.). Al-Khatib, California-Berkeley Üniversitesi, Princeton Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve Tübingen Üniversitesi gibi çeşitli üniversitelerde dersler vermiştir. Hadis eleştirisi, İslam Ahlakı, İslam entelektüel tarihi, Makāṣid (Şeriatın daha yüksek hedefleri) ve İslam Hukuku üzerine birkaç kitap ve 30’dan fazla akademik makale yazmıştır. Arapça gazete ve dergiler için çok sayıda dergi makalesi hazırlamıştır. Fıkıh Yaklaşımından Ahlaki yaklaşıma: Çağdaş İçtihad ve Bir Mesele olarak Genom adlı makalesinde hukukun tek başına modern gelişmeleri değerlendirmek için artık yeterli olmadığını ve ortaya çıkan konularda hukukçuluktan etik bir yaklaşıma geçilmesi için ciddi bir ihtiyaç olduğunu savunmaktadır (Al-Khatib, 2019). Bu amaçla makale, üç kurum (Uluslararası İslam Fıkıh Akademisi, İslami Fıkıh Akademisi ve Tıp Bilimleri İslam Örgütü) tarafından yayınlanan genom konusundaki fetvaları veya hükümleri tartışmaktadır.
Cihad, Şiddet ve Ulus Devlet İkilemi adlı makalesinde yazar, tarihsel devletin yıkılmasıyla ortaya çıkan modern devletin kendisiyle birlikte şiddet olgusunu gün yüzüne çıkardığını savunmaktadır (Al-Khatib, t.y.). Yazara göre şiddet modern devletin başarısızlığının bir sonucudur. Makale genel hatlarıyla meşru şiddet, şiddet ve modernite, değişken bir kavram olarak terörizm, hukuk geleneğinde cihad, ve sözde milliyetçi devletin ikilemini tartışmaktadır. İzin Verilen Şiddet: Halk ve Devlete Karşı Şeriat adlı kitabını üç bölüme ayırarak ilk bölümde, farklılıklarına odaklanıp savaş ve cihat kavramlarını tartışmaktadır. El Kaide cihadının yüzeysel olduğu sonucuna varmak için cihat ve şiddet arasındaki sorunlu ilişkilerin, çakışma noktalarının ve tutarsızlıklarının üzerinde durmuştur. El Kaide’nin IŞİD'in yükselişine nasıl yol açtığını irdelemiş daha sonrada şiddet ve bunun dini ve kültürel nedenleri üzerine yapılan son zamanlardaki tartışmalara odaklanmıştır. Kitabın ikinci bölümü, Batı’nın şiddet ve terörizme ilişkin vizyonlarını ve yorumlarını derinlemesine tartışan beş evrensel yorumlama modeli sunmaktadır. Kitabın üçüncü bölümü IŞİD’in yükselişini ele alıp fikri yapısının bir analizini sunmaktadır. Yazar, IŞİD’in genel olarak İslami gelenekle ve özel olarak İslam hukuk geleneğiyle nasıl bağlantılı olduğuna dair sorulara yanıt vermektedir. Sonuç itibariyle Al Khatib çağdaş şiddet hareketlerinin genellikle geleneğe isyan sonucu gün yüzüne çıktığını ifade etmektedir.
KAYNAKÇA
Al-Khatib, M. (t.y.). Jihad, Violence and the Dilemma of the Nation State/الجهاد والعنف ومأزق الدولة. Son Erişim Tarihi 01 Mart 2022, gönderen https://bit.ly/35NBOMS
Al-Khatib, M. (2019). From a Fiqhi Approach to an Ethical Approach: Contemporary Ijtihād and the Genome as a Case study. Journal of Islamic Ethics, 3, 90-127.
Dr. Mu’taz A. Al Khatib. (t.y.). Son Erişim Tarihi 01 Mart 2022, https://www.cilecenter.org/about-us/our-team/dr-mutaz-al-khatibbu
Dr. Mutaz Alkhatib (PhD). (t.y.). Son Erişim Tarihi 01 Mart 2022, https://www.hbku.edu.qa/en/cis/staff/mutaz-alkhatib