1952 yılında Bosna Hersek’in Visoko şehrinde dünyaya gelen Mustafa Ceric Bosna Hersek’in Başmüftüsü (Reis-ul Ulema) olarak bilinmektedir. Mustafa Ceric Saraybosna Medresesi’nde ilk tahsilini tamamladıktan sonra Kahire El-Ezher Üniversitesi’nde burslu olarak eğitimine devam etmiştir. 1981 yılında Kahire’den Yugoslavya’ya döndükten sonra imam olarak göreve başlamıştır. Daha sonra ise Amerika’nın Illinois eyaletindeki Northbrook bölgesindeki İslam Kültür Merkezi’nde (ICC) imamlık pozisyonu kabul etmiş ve birkaç yıl Amerika’da yaşamıştır. Amerika’da kaldığı süreçte hem İngilizce dilini geliştirmiş ve Chicago Üniversitesi’nde İslami Çalışmalar alanında doktorasını tamamlamıştır. Yugoslavya’ya geri döndükten sonra 1987 yılında Zagreb’deki bir eğitim merkezinde imam olarak çalışmaya başlamıştır.
Mustafa Ceric Yugoslavya’nın dağılması ve Bosna Hersek’in devlet olarak kurulmasından sonra Bosna Hersek Başmüftülüğü’nün kurulmasında rol oynamış ve başmüftülük yapmıştır. Dünyanın en liberal başmüftülerinden biri olarak kabul edilmiştir. Başmüftülük görevinin yanında birçok alanda da görev yapan Ceric Dünya Bosna Konferansı’nın başkanlığını yapmıştır. Mustafa Ceric, Bosna-Hersek Dinlerarası Konseyi, Srebrenica-Potočari Anıt ve Mezarlığı Vakfı, Dünya Ekonomik Forumu’nun 100 Liderler Konseyi, Avrupa Konseyi dahil olmak üzere birçok yerel ve uluslararası bilimsel kuruluş ve derneğin üyesidir. Birçok yerde çok sayıda konferans vermiş, yerel ve uluslararası konferanslarda dinler arası diyalog gibi konularda konuşmuştur. Mustafa Ceric, “dinlerarası anlayışa olağanüstü katkılarından dolayı” Uluslararası Hıristiyanlar ve Yahudiler Konseyi Yıllık Sternberg Ödülü, İslam ve Hıristiyan düşüncesi arasında anlayışı ve barışı teşvik etme çabalarından dolayı Eugen Biser Vakfı ödülü gibi çeşitli ödüller almıştır. Aynı zamanda, İngiltere Müslüman Sosyal Bilimciler Derneği tarafından verilen Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görülmüştür. Diğer yandan, diğer dinlerle ilişkiler kurmaya çalışan Mustafa Ceric, Kasım 2008’de Vatikan’da düzenlenen Katolik-Müslüman Forumu’nun seminerinde Müslüman heyetine başkanlık etmiştir (Mustafa Ceric, 2019).
Mustafa Ceriç, dini bir lider olmasının yanı sıra bir aktivist olarak da Müslümanların sorunları üzerine demeçler vermiştir. Dünya genelinde gerçekleşen dinler arası konferanslara aktif katılmıştır. Katılım girişimlerinin birincil örneği olarak 2008 yılında Mustafa Ceric, TB İnanç Vakfı’nın Uluslararası Dini Danışma Konseyi’ne katılarak, Diyalog ve sosyal adaletsizliğin savunuculuğu yoluyla saygıyı ve dini çoğulculuğu teşvik etme misyonunu üstlenmiştir. Diğer yandan Mustafa Ceric, Avrupa Birliği’ne Avrupalı Müslümanların hukuk, hoşgörü, demokrasi ve insan hakları gibi ortak değerlere, yaşam, inanç, özgürlük, mülkiyet ve haysiyet değerlerine bağlı olduklarını belirten ‘Avrupalı Müslümanların Bildirisi’ni yayınlamıştır. Bu bildiriyi New York, Madrid ve Londra’daki terörist saldırılara tepki olarak yayınlamış ve ardından Müslümanların içinde bulundukları kötü durum hakkında medyada yeterince yer bulamadığı için İslamofobiden rahatsızlığını dile getirmiştir. Ceric, Avrupalı Müslümanların kendileri ve başkaları için özgürlüğü ve insan haklarını sevdiklerine hem Müslümanların hem de Avrupalıların ortak manevi köklere ve geleceğe yönelik benzer beklentilere sahip olduklarına inandığını dile getirmiştir. Avrupalı Müslümanların özgürlük ve demokrasi ideallerini sürdürmeleri ve bir bütün olarak dünyada barış ve güvenliği teşvik etmeleri gerektiğini dile getirmiştir. Genç Müslümanlar, yerleşik düzenleri kırmaya ve kendi Avrupa temelli İslam kültürlerini geliştirmeye çalışmalıdır. Bunun Doğu ve Batı arasındaki yeni bir etkileşimin kökü olabileceği ve insanlığı daha iyi ve güvenli bir dünyaya götüreceğini ifade etmiştir.