Raşid Gannuşi Tunus’un en büyük İslâmcı hareketi “En-Nahda” hareketinin lideridir. Gannuşi hem etkin bir siyasetçi hem de İslâm dünyasının önemli entelektüel isimlerinden birisidir. Şu anda Tunus Halk Temsilcileri Meclis Başkanlığı görevini yürütmektedir. Arap dünyasının köklü eğitim kurumlarından biri olan Zeytune Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamlayan Raşid Gannuşi, yüksek lisansını Kahire ve Şam’da sürdürmüştür. Doktora eğitimini felsefe alanında Paris Sorbonne Üniversitesi’nde 1968 yılında tamamlamıştır.
Eğitim hayatını tamamladıktan sonra siyasete atılan Gannuşi, muhalif fikirlerinden dolayı Tunus’un diktatör yöneticisi Habib Burgiba tarafından hakkında davalar açılmış ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır. 1987 yılında Zeynel Abidin bin Ali tarafından gerçekleştirilen darbeden sonra Gannuşi özgürlüğüne kavuşmuştur. Bu sırada daha sonra Nahda ismini alacak İslâmi Eğilim Hareketi’ni kurmak isteyen Gannuşi’nin bu isteği bin Ali yönetimi tarafından reddedilmiştir. Raşid Gannuşi ve arkadaşları hakkında “devlet başkanına komplo kurmak” suçunda davalar açılmıştır. Gannuşi ülkesinden ayrılmak zorunda kalmış önce Cezayir’e sonra Sudan’a ve İngiltere’ye gitmiştir. 1991 yılında İngiltere’de sürgünde iken Nahda Hareketi’nin başkanlığına seçilmiştir. 2011 yılında Tunus’ta yaşanan Yasemin Devriminden sonra Nahda Hareketi siyasi parti olarak kurulmuş ve Gannuşi ülkesine dönmüştür. 2014 yılında Nida hareketi ile ittifak Kur’an Nahda Partisi ülke yönetimine ortak olmuştur. 2019 yılındaki genel seçimlerde Nahda Partisi birinci olsa da Raşid Gannuşi başbakanlığa adaylığını koymayacağını açıklamıştır. 13 Kasım 2019’da Meclis Başkanlığına seçilmiştir ("Rached Ghannouchi", t.y.-a);("Rached Ghannouchi", t.y.-b). İslâmcı bir kimlikle Nahda hareketini Kur’an Raşid Gannuşi artık “İslâmcı” kimliğinden vazgeçtiğini açıklamıştır. Partisinin de İslamcı parti kökenini aşarak artık “Müslüman Demokrat” kimliğini benimsediklerini ifade etmiştir.
İslâmcılığın terörizmle eşleştirildiğini belirten Gannuşi, İslâm’ın değerlerini ve davranışlarını yönlendirmeye devam ettiğini belirterek, toplumun İslamileştirilmesi veya sekülerleştirilmesi gibi eski ideolojik tartışmaları artık isabetli ve gerekli görmediklerini ifade etmiştir. Raşid Gannuşi artık sadece demokratik değerleri benimsediklerini ve İslâm ile demokrasinin tamamen uyumlu olduğunu ifade etmiştir. İslâmcı bir kökenden gelen Raşid Gannuşi bugün İslâm ve demokrasi değerlerinin uyuştuğunu savunmakta ve “Müslüman demokrat” kimliğini benimsemiştir. Entelektüel kimliğiyle dikkat çeken başarılı bir Müslüman siyasetçidir. Gannuşi’nin kitapları, başlıca; İngilizce, Fransızca, Türkçe ve Farsça olmak üzere, birçok dile tercüme edilmiştir.
KAYNAKÇA
Rached Ghannouchi. (t.y.-a). The Muslim 500. Son Erişim Tarihi 03 Mart 2022, https://themuslim500.com/profiles/rached-ghannouchi/
Rached Ghannouchi. (t.y.-b). Son Erişim Tarihi 03 Mart 2022, http://en.rachedelghannouchi.com/