Uluslararası ilişkiler alanında lisans, ideoloji ve söylem analizi alanında yüksek lisans ve devlet üzerine doktora derecesi vardır. Leeds’e beş yıllık Üniversite Araştırma Bursu’na katılmadan önce, Londra ve Manchester’daki üniversitelerde çalışmıştır. 2010’da Leeds’ten izin alıp ve Avustralya’nın Adelaide şehrinde yeni kurulan bir araştırma merkezinin kurucu müdürü ve Profesörü olarak çalışmıştır. Avustralya’da geçirdiği sürede “Müslümanlar Hakkında Bilmek İstediğiniz Ama Sormaktan Korktuğunuz Her Şey” adlı bir film yapmıştır. Avustralya’da Eleştirel Müslüman Çalışmaları alanında çalışmalar yapmış “Dünya Sömürgecilik Ufuklarını Yeniden Yönlendirmek” teması altında uluslararası konferanslar, sempozyumlar ve çalıştaylar düzenlemiştir (University of Leeds, t.y.).
Birleşik Krallık’a döndükten sonra Eleştirel Müslüman Çalışmaları alanındaki çalışmalarına disiplinlerarası hakemli bir akademik dergi olan ReOrient ve Recalling the Caliphate (Hilafeti Hatırlamak) kitabı yayımlanmıştır. Fundamentalizmin Korkusu adlı önceki monografı oldukça merak uyandırmıştır. İslamcılığın analiz edilme şeklinin dönüştürülmesine yardımcı olmuş, kitabı birkaç dile çevrilmiş, ancak 2006’da Malezya hükümeti tarafından yasaklanmıştır. ABC (Avustralya), BBC, CBC (Kanada), Press TV (İran), Kanal 4 (İngiltere) ve ORF (Avusturya) gibi ulusal ve uluslararası yayıncılara röportaj vermiştir. Ayrıca ulusal ve uluslararası gazetelerde fikir yazıları yazmıştır. Tüm yayınları teorik konulardan doğar ve postyapısalcı söylem teorisi ile sömürgecilik dışı düşünce arasındaki ilişki etrafında düzenlenir. Özellikle, retorik ve toplumsal düzen arasındaki kurucu etkileşimi araştırmaya odaklanır. Modern toplumların oluşumunda ırkçılığın oynadığı rol, birbirinden farklı İslamcı oluşumların amaçladığı alternatif dünyaların araştırılması veya retoriğin kurucu rolü gibi inşa süreçlerinin örneklerini inceler. Hilafeti Hatırlamak, İslam’ı mevcut şartlar altında siyasal bir öznellik olarak ifade edebilmenin imkanlarını arayan bir kitaptır. Hilafeti Hatırlamak’taki en önemli argümanlardan biri, küresel bir Müslümanlığın ortaya çıkışının, var olan dünya düzenini sadece güvenlik anlamında ya da kültürel anlamda değil, felsefi olarak da altüst ettiğidir.
Islamism as Philosophy: Decolonial Horizons adlı kitabı, Müslüman siyasal kimliğinin gezegendeki yükselişinin sadece kültürel ve jeopolitik değil aynı zamanda kavramsal zorluklar sunma şeklini çerçeveleyen bazı felsefi varsayımları araştırmaktadır. Bu kitap Müslüman siyasi kimliklerin ortaya çıkışının bazı karmaşıklıklarını, genellikle yaşanan olaylardaki söylemlerin üzerini örttüğü karmaşıklıkları ortaya koymaktadır. Sayyid, nüfusun dörtte birinin Müslüman olduğu bir dünyanın barışçıl, uyumlu veya sadece Müslüman sorununu görmezden gelerek olamayacağını savunmaktadır ("Islamism as Philosophy : S. Sayyid", t.y.). Fundamentalizmin Korkusu: Avrupa Merkezcilik ve İslamcılığın Doğuşu (A Fundamental Fear: Eurocentrism and the Emergence of Islamism)-1997 adlı kitabı 11 Eylül olaylarından önce yazan S. Sayyid, Batı medeniyetini yoklayan bir hayalete dair uyarılarda bulunmuştur. Malezya hükümeti tarafından yasaklanmış bu kitap, hem “İslamî fundamentalizmi” mümkün kılan şartların bir tahlili hem de Müslüman kimliklerinin dünya sathında gittikçe daha fazla siyasal rol üstlenmesinin kışkırtıcı bir açıklamasıdır. Bu kitap, İslamcılığın meydan okuyuşunun sadece jeopolitik ya da kültürel olmadığını aynı zamanda epistemolojik olduğunu gösteren öncü bir çalışmadır. Hem İslamcılar hem de Oryantalistler, İslam ve Batı arasında bir karşıtlaşma inşa etmiş olsa da bu mit, Sayyid’in öne sürdüğü iddialarla ikna edici bir biçimde yapı sökümüne uğratılmıştır. Sayyid’in eseri, bu dikotominin geçen yüzyılın tarihi süreçlerinin büyük bir basitleştirilmesi olduğuna dair pek şüphe bırakmamaktadır (Sayyid, 2017).
KAYNAKÇA
Islamism as Philosophy: S. Sayyid (t.y.). Book Depository. Son Erişim Tarihi 04 Mart 2022, https://www.bookdepository.com/Islamism-Philosophy-S-Sayyid/9781472509833
Sayyid, S. (2017). Fundamentalizm Korkusu Avrupa Mezkezcilik ve İslamcılığın Doğuşu (çev. E. Ceylan, N. Yılmaz ve Ş. Atsızelti ).İstanbul: Açılım Kitap.
University of Leeds (t.y.). Professor S. Sayyid Son Erişim Tarihi 04 Mart 2022, https://essl.leeds.ac.uk/sociology/staff/48/professor-s-sayyid