Malezyalı bir sosyolog olan Syed Farid Alatas, National University of Singapore’da Sosyoloji bölümünde öğretim görevlisidir. Alatas ayrıca Malezyalı ünlü siyasetçi ve sosyal bilimci Syed Hussein Alatas’ın (1928-2007) oğlu ve önemli Müslüman düşünürlerden Syed Muhammad Nakıb Al-Attas’ın (1931) yeğenidir. Syed Farid Alatas babasının ve amcasının düşünce çizgisini takip etmektedir. Amcası Syed Muhammad Nakıb Al-Attas, İslamî bilginin felsefi ve teolojik olarak yeniden ihya edilmesi için çabalayan gelenekçi Müslüman bir düşünürdür. Babası Hussein Alatas ise daha çok Batı emperyalizminin eleştirisi ve yerel post-kolonyalizm üzerine çalışmalar yapmıştır.
Syed Farid Alatas’ın erken dönem çalışmaları post-kolonyal Güney Doğu Asya devletleri üzerinedir. Bu yöndeki en önemli çalışmalarından biri 1997 yılında İngilizce olarak yayınlanan Democracy and Authoritarianism in Indonesia and Malaysia adlı eseridir. Syed Farid Alatas’ın post-kolonyalizm üzerine ve sosyal bilimlerdeki Avrupa merkezci söylemi eleştiren çalışmaları vardır. 2006 yılında yayınlanan Alternative Discourses in Asian Social Science adlı eseri bu alanda yazılmış önemli bir kitaptır. Bu kitap Sosyal Bilimlerde Alternatif Söylemler başlığıyla Adem Bölükbaşı tarafından Türkçe’ye tercüme edilmiştir. Alatas'ın ayrıca Güney Doğu Asya toplumları merkezinde dinler arası diyalog alanında çalışmaları bulunmaktadır. An Islamic Perspective on the Commitment to Inter-Religous adlı kitabı bu alanda kaleme alınmış eserlerden biridir. Alatas’ın en çok dikkat çeken ve takdir kazanan çalışmaları ise son iki kitabı ve İbn Haldun hakkında kaleme aldığı bazı makaleleridir. İbn-i Haldun hakkında yazdığı ilk eseri Ibn Khaldun adlı kitabında Müslüman teorisyenler için İbn-i Haldun’un önemini göstermeye çalışmıştır. Bu kitap İbn-i Haldun’u tanımak için giriş mahiyetinde bir eser olmuştur. Diğer kitabı Applying Ibn Khaldun’da Altas “neo-Khaldunian” sosyolojinin inşa edilebileceğinden bahsetmiştir. Kitapta neo-Khaldunian sosyolojinin inşasının önündeki engelleri aşmak için stratejiler ortaya koymuş ve sosyal ve politik fenomenler için yeni İbn Halduncu yaklaşımın yol haritasını çıkarmıştır. Batı etnik merkezciliğini ve Doğulu entelektüellerin gizli ve ironik Avrupa merkezciliğini eleştiren Alatas, sosyal bilimlerde üçüncü bir yol imkânını göstermiştir. “neo-Khaldunian” yaklaşımı ana akım sosyolojiye alternatif olarak göstermiştir (National University of Singapore, t.y.).
KAYNAKÇA
National University of Singapore. (t.y.). Syed Farid Alatas Son Erişim Tarihi 03 Mart 2022, https://fass.nus.edu.sg/soc/people/syed-farid-alatas/