Ortadoğu halkının siyasi gelişimi, sosyal adaleti ve ekonomik refahı için uzun vadeli stratejiler geliştirmeye adanmış bağımsız bir ağ olan Al Sharq Forum’un başkanıdır. Daha önce Al Jazeera Media Network’ün Genel Müdürü olarak görev yapmıştır. Foreign Policy Magazine tarafından 2011 yılında En İyi 100 Küresel Düşünür (Top 100 Global Thinkers) arasında birinci; Fast Company’de ise İş Dünyasında En Yaratıcı 100 Kişi (2011) arasında birinci sırada yer almıştır. Forbes dergisi 2008 Dünya Ekonomik Forumu’nda Khanfar’ı “Genç Küresel Liderler”den biri olarak seçmiştir.
Ürdün Üniversitesi’nde mühendislik alanında lisans eğitimini, Sudan Uluslararası Üniversitesi’nde ise felsefe alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. ‘Afrika çalışmaları’ alanında diploma sahibi olan Khanfar, ayrıca uluslararası politika alanında onur derecesi ile taltif edilmiştir. Üniversite eğitimi sırasında öncülüğünü yaptığı öğrenci birliği aracılığıyla forumlar, festivaller ve gösteriler düzenleyerek karizmatik bir lider olarak tanınmıştır.
1997 yılında Al Cezire ile basın dünyasına adım atan Khanfar, Güney Afrika’dan Hindistan’a Afganistan’dan Irak’a birçok bölgede muhabir olarak görev yapmıştır. 2003 yılında Al Jazeera, 2006 yılında Al Jazeera Network genel müdürlüğüne atanmıştır. Bu dönemde yalnızca iki kanal ile yürütülen Al Jazeera’yı genişleterek Al Jazeera Arabic, English, Al Jazeera Documentary, Al Jazeera Media Training and Development Center, Al Jazeera Center for Studies gibi kurumları Al Jazeera’nın bünyesine katmıştır. Al Sharq Forum’da Ortadoğu halklarının ekonomik, siyasi ve sosyal özgürlüğü, gelişimi ve refahı için faaliyetler yürüterek bu kurumda ayrıca araştırmacı yazar olarak da görev yapmıştır. Bunun dışında Münteda’l–amel el Müşterek (Ortak Çalışma Forumu) adlı kurumun başkanlığını yürütmekle birlikte “International Crisis Group” (Ortak Çalışma Forumu) “Global Editor Network” kurumunda yönetim kurulu üyeliği bulunmaktadır.
Khanfar İslamcı olmak, Hamas’ı desteklemek ve İsrail karşıtı olmak sebeplerinden ötürü ana akım medya tarafından eleştirilmektedir. 2020 yılında Türkçe olarak yayımlanan İlk Bahar: Hz. Peygaber’in (sav) Hayatına Dair Stratejik ve Siyasi Bir Okuma adlı çalışmasında Peygamberin hayatını konu alan kronolojik ya da konsept siyer kitaplarından farklı olarak Peygamber’in hayatını stratejik ve siyasi bir okumaya tabii tutmuş ve çağdaş zamana ışık tutmayı amaçlamıştır. Yazar, Peygamber’in muhatap olduğu politik ve stratejik dönemi analiz ederek bugüne politik ve stratejik bir bilinç kazandıracak epistemolojik bir yöntemi inşa etmeyi amaçlamıştır. Pandemi Sonrası Uluslararası Düzeni Sağlamak adlı çalışmasında Uluslararası Sistemin pandemi sonrası nasıl bir yapı alacağı ile alakalı açıklamalar yer almaktadır (Khanfar, 2020). Al Sharq Forum’da yayınlanan bu görüş yazısı ABD hegemonyasının Çin ile dengelenmeye çalışılacağını belirtmektedir. Yine de bu Çin-ABD ağırlıklı iki kutuplu uluslararası sistem anlamına gelmemektedir. Uluslararası düzen daha akışkan bir hale gelip bölgesel birimlerin daha aktif rol oynayacağı bir yöne evrilecektir (Khanfar, 2012).
KAYNAKÇA
Khanfar, W. (2012). Al Jazeera and the Arab Spring. Chatnam House. https://www.chathamhouse.org/sites/default/files/public/Meetings/Meeting%20Transcripts/190112khanfarQ&A.pdf
Khanfar, W. (2020). The Making Of The Post-Pandemic International Order. Al Sharq Strategic Research. https://research.sharqforum.org/2020/04/15/the-making-of-the-post-pandemic-international-order/