Müslüman Dünyadan Fikri Birikimler 20. Sayı

Müslüman Dünyadan Fikrî Birikimler Bülteni’nin 20.sayısında yer alan “Güney Kore Müslüman Topluluğu Üzerine Kısa Bir Analiz” başlıklı yazıda İslam dünyasının önemli bir parçasını teşkil eden ancak Müslüman toplumların gündeminde genellikle pek yer almayan Güney Koreli Müslümanların tarihteki ve günümüzdeki durumu analiz ediliyor. Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Admir Mulaosmanovic’in kaleme aldığı “Bosna Hersek’te Çağdaş İslami Kimlik” başlıklı analizde Bosna Hersek’te Müslüman kimliği üzerine verilen mücadele son yüzyıla odaklanılarak tarihi bir perspektifle ele alınıyor.

Orta Asya’yla olan güçlü jeo-politik bağları nedeniyle bölgedeki etkisini giderek artıran Çin’in yumuşak güç aracılığıyla izlediği strateji dikkat çekmektedir. “Çin’in Barışçıl Yükselişi mi, Külürel Hegemonyası mı? Orta Asya Örneği” başlıklı yazıda Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi çerçevesinde uyguladığı ekonomi politikaları ve Konfüçyüs Enstitüleri aracılığıyla sürdürdüğü kültürel diplomasi faaliyetleri inceleniyor.

 

Gıda Güvenliği son dönemde küresel ajandayı meşgul eden önemli konulardan birini oluşturmaktadır. Rusya-Ukrayna Savaşının etkileriyle birlikte dünya çapında yankı bulan gıda güvenliği tartışmaları Müslüman toplumların da odaklandığı konulardan biridir. Gıda Güvenliği meselesinin kavramsal çerçevesi ve pratiğe yansıyan sorunları Filistin örneği üzerinden “Gıda Güvenliğinde Küresel Normların İkilemi: Bir Örnek Olarak Filistin” başlıklı analizde irdeleniyor.

 

Bu sayının portre-analiz bölümünde, gelenek, felsefe ve bilim üzerine ortaya koyduğu çalışmalarıyla dünyanın en etkili Müslüman bilginlerinden biri olan Seyyid Hüseyin Nasr’ın düşünceleri, Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurullah Koltaş tarafından değerlendiriliyor.